ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är lastbilsmodellen som användes i attacken – nu efterfrågas bättre säkerhet

Aron Andersson · 10 Apr 2017
Uppdaterad 10 Apr 2017
Lastbilen som användes i attacken på Drottninggatan är en Mercedes-Benz Actros.

Lastbilen som användes i attacken på Drottninggatan är en Mercedes-Benz Actros. Foto: Maja Suslin / TT / Montage


Lastbilen som användes på Drottninggatan var en Mercedes-Benz. Men ännu vill tillverkaren inte uttala sig om hur säkerheten såg ut i fordonet. Så klart vet vi att det är vår lastbil”.

klar

Artikellänk är kopierad

Utredningen om lastbilen som användes i det misstänkta terrordådet pågår fortfarande. Därför är informationen om säkerheten i bilen knapphändig.

– Vi håller på att kollar igenom detta. Vi har pratat med chaufförer som kör exakt samma bil. Innan vi fått en bild av hur bilen fungerar så vill vi inte gå ut med något, säger Mårten Lyth, kommunikationsdirektör vid Spendrups som lastbilen tillhör.

LÄS MER: De släppte allt – för att rädda liv

Branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag har under helgen efterlyst bättre säkerhet och sagt att ny teknik skulle kunna förhindra liknande dåd.

– Dels handlar det om infrastrukturen i staden. Om det finns spärrar så kan du inte köra in var som helst. Det behöver inte vara betonggrisar utan kan vara hårdare saker som utanför Rosenbad och riksdagen. Det behöver inte vara just tekniska lösningar kring fordon, säger Erika Svanström, kommunikationschef.

Bilder från när lastbilen bärgas visar att förarhytten är nästan helt förstörd. Men det går ändå att avgöra att det rör sig om en Mercedes-Benz Actros. Biltillverkaren är dock förtegen kring den exakta modellen och vilken säkerhet som fanns i bilen.

– Jag tror det är otroligt viktigt att behandla den frågan utan att spekulera. För det är helt beroende på årsmodell, det är också beroende på vilken utrustning som finns, säger Fredrik Wahrolén, kommunikationschef på Mercedes-Benz Sverige.

– Så klart vet vi att det är vår lastbil och jag tror det är viktigt att inte skapa en diskussion kring vad som skulle kunna vara möjligt och inte möjligt utifrån liknande händelser. Vi har mest fokus på att ha en dialog med vår kund.

LÄS MER: Rakhmat Akilov, 39, är mannen som misstänks för terrordådet i Stockholm

Vid tidigare terrordåd där lastbilar varit inblandande har säkerheten sett lite olika ut. Vid terrordådet i Berlin kapades en lastbil som var utrustad med automatiskt broms. Det gjorde att lastbilen bromsade så fort den körde på något.

Samma teknik saknades vid attacken på strandpromenaden i Nice. Huruvida något liknande fanns i fordonet som användes på Drottninggatan vill inte någon av de Metro pratat med uttala sig om. Men Fredrik Wahrolén säger följande om den typen av teknik.

– Om du tittar på en splitterny lastbil så har den väldigt avancerade säkerhetssystem, men sedan finns det självklart en utvecklingskurva som gör att lite äldre lastbilar inte har alla de här funktionerna.

Hur är det med stöldsäkerhet, finns det särskilt teknik som tillverkare tillämpar?

– Det gör det förstås men det ligger lite i sakens natur att vi inte är jätteberedda att uttala oss i detalj om hur våra stöldsäkerhetssystem fungerar.

LÄS MER: Här fångas lastbilen av övervakningskamera – kör förbi butiksfönster i full fart

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro