ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är Löfvens nya tuffa stil

Anders Göransson · 18 Apr 2012
Uppdaterad 18 Apr 2012

Hårdare krav på arbetslösa, mindre prat om fördelning och en tydlig flirt med näringslivet. Nu bryter den nya S-ledningen tystnaden och visar konturerna av sin nya politik – som tycks innebära ett rejält kliv mot mitten.

klar

Artikellänk är kopierad

Drygt 2,5 månader har gått sedan Stefan Löfven tog över som S-ledare, och under den tiden har partiet fått ett sensationellt uppsving i opinionsmätningarna. Succémetoden har varit: tystnad.

Nu är tigandet från S-ledningen slut. I måndags kväll gjorde partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson en lyckad insats i en direktsänd tv-debatt med Anders Borg, och i går presenterade duon Löfven/Andersson ett antal jobbreformer för att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten. 

Det senare skedde i en debattartikel i DN, där S-ledningen också aviserade fördjupat samarbete med näringslivet – och betonade arbetslösas eget ansvar för att göra sig anställningsbara.

Nya tongångar, konstaterar Göran Greider, Metrokolumnist och chefredaktör för Dala-Demokraten.

– Det som har inträffat under Stefan Löfven är att S tagit tydliga steg mot mitten. Det är bokstavligen så att partiets högergrupper har fått en mer framskjuten position, ingen tvekan om det, säger han.

Göran Greider tycker att skillnaden  mellan de nya Socialdemokraterna och de nya Moderaterna blir allt svårare att urskilja.

– Den stora risken i längden är att väljarkåren blir mer apatisk, eftersom den inte ser någon skillnad mellan höger och vänster. S kan vinna ett val på kort sikt på det sättet, men i längden gräver man sin egen grav.

ANALYS: HAN KOMMER ATT MÖTA MOTSTÅND

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro