ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är Michael Flynn och därför är han i ropet

Linnea Gustafson · 31 Mar 2017
Uppdaterad 31 Mar 2017
Michael Flynn.

Michael Flynn. Foto: Carlos Barria/Reuters


Turerna kring den före detta säkerhetsrådgivarens rysskontakter fortsätter. Senast har han erbjudit sig vittna i utredningen om rysk inblandning i presidentvalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem är han? Under 24 dagar, mellan den 20 januari och 13 februari i år, hade han tjänsten som USA:s nationella säkerhetspolitiska rådgivare. Han var tidigare chef för den militära underrättelsetjänsten DIA men fick sparken 2014, enligt DN.

Vad hände? Att hans position i Trumps kabinett blev så kortvarig beror på att det kom fram att han haft kontakt med Rysslands ambassadör Sergej Kisljak angående sanktioner, trots att han tidigare förnekat detta och fått Mike Pence att vidarebefordra det till amerikanska tv-bolaget CBS. Senare informerar Justitiedepartementet Mike Pence om att han blivit vilseledd av Michael Flynn, uppger CNN.

Trump hävdar att han inte kände till detta och sa att han skulle sätta sig in i det. Det slutade med att Flynn fick sparken då förtroendet för honom brustit.

Varför är det en grej? På grund av att det funnits misstankar om att Ryssland skulle ha haft ett finger i spelet för att stödja Trumps valkampanj. Enligt CNN ska bland annat den ryska regeringen ha betalat trollfabriker för att sprida falska nyheter om Clinton, samt varit inblandade i en hackerattack under valkampanjen. I och med att Michael Flynn förnekat sina kontakter med Ryssland, stärktes misstankarna om att Ryssland kan ha påverkat presidentvalskampanjen efter att kommunikationen avslöjats.

Vad ledde det till? Den 20 mars bekräftade FBI enligt CNN för första gången officiellt att de utreder rysk inblandning i valet.

Varför är det aktuellt nu? Michael Flynn har nu erbjudit sig att vittna i utredningarna som pågår om rysk inblandning i det amerikanska valet. Enligt hans advokat sitter han på information som han bara vill lämna ifrån sig om han får åtalsimmunitet, alltså att han inte ska kunna ställas till svars för något brott utifrån ett eventuellt vittnesmål, skriver CNN.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro