ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är nätneutralitet – och därför ska vi bry oss

Filip Häggberg · 26 Nov 2017
Uppdaterad 15 Dec 2017
Långsamt internet?

Långsamt internet? Foto: Shutterstock/IBL


Donald Trumps administration är på väg att ta nätneutraliteten i USA – och det har väckt enorma protester. Men vad innebär begreppet och vad betyder det i praktiken? Metro reder ut nätneutralitet.

klar

Artikellänk är kopierad

FCC, den amerikanska radio- och telestyrelsen, röstade på torsdagen bort lagen som garanterar nätneutraliteten i USA.

Men vad är nätneutralitet? Här kommer en kort sammanfattning för dig som inte har koll.

Det här är nätneutralitet

Så här: Det handlar om att alla som vill sända trafik ska ha samma tillgång till internet. Bara för att du äger en stort, känt bolag, ska du inte kunna köpa dig till att din hemsida laddas snabbare än någon annans.

Den svenska tekniksajten Breakit ger följande exempel: En rik aktör, som Netflix, skulle utan nätneutraliteten kunna betala olika internetleverantörer för att Netflix filmer strömmas i bättre kvalité än den inte lika rika konkurrentens.

Så här skriver Post- och telestyrelsen på sin hemsida: ”Begreppet nätneutralitet bygger på principen att all internettrafik ska behandlas likvärdigt oavsett avsändare, mottagare, plattform eller innehåll. Nätneutralitet omfattar också transparensaspekter avseende bl.a. operatörernas trafikhantering och avtal gentemot slutkunder.”

Lite klarare nu? Bra.

LÄS MER
Över 200 företag protesterar: Trump hotar fritt internet

Varför ville FCC riva upp det i USA?

Ajit Pai, som är ordförande för myndigheten, tycker inte att staten borde styra internet och att marknaden ska vara fri. Till New York Times säger han att vill att leverantörerna ska vara transparenta med vilka vilka sidor som har högre respektive lägre hastighet, så att konsumenterna kan välja abonnemang utifrån vad som passar dem bäst.

Ajit Pai tillsattes av Donald Trump – och lagstiftningen för att skydda nätneutraliteten låg Barack Obamas administration bakom.

Hur låter kritiken?

Josh Constine, redaktör på tekniksajten Techcrunch, tycker att Ajit Pai ska få smaka på sin egen medicin.

”Kan inte någon techmiljardär vara så snäll och köpa den lokala internetleverantören där FCC:s ordförande Ajit Pai bor och ge honom internethastigheten hos ett 14.4k-modem som tack för att han dödar nätneutraliteten”, twittrade han, och syftade på att Pai själv ska få känna hur det känns att ha långsamt internet, som användarna till de internetbolag som inte har stora plånböcker riskerar att få.

I juli rapporterade Metro om hur över 200 bolag, däribland jättar som Spotify och Facebook, protesterade mot att FCC ville riva upp nätneutraliteten.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro