ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Det här är Netflix städguru Marie Kondo – allt om hennes kända KonMari-metod

Natalie Demirian · 22 Jan 2019
Uppdaterad 22 Jan 2019
Marie Kondo gör succé med den egna Netflix-serien, men var välkänd sedan tidigare.

Marie Kondo gör succé med den egna Netflix-serien, men var välkänd sedan tidigare. Foto: AP/TT


Har alla runt omkring dig helt plötsligt drabbats av städmani? Det kan bero på Netflix-serien Konsten att städa med Marie Kondo”, som har blivit en stor succé. Men vem är egentligen Marie Kondo och vad går hennes städprogram ut på? Här är Metros guide.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem är Marie Kondo?

Marie Kondo listades år 2015 som en av världens 100 mest inflytelserika personer av Time Magazine.

Hon är en 34-årig tvåbarnsmamma från Japan och berättar på sin hemsida att hon har varit intresserad av att städa och organisera sedan hon var barn. Hon började som konsult inom organisering och städning som 19-årig universitetsstudent i Tokyo.

I dag är hon en hyllad städexpert som hjälper folk att få ordning på sina hem. Hon har skrivit flera succéböcker om ämnet, bland annat bästsäljaren ”The life-changing magic of tidying up”.

LÄS MER
16 tv-serier vi ser fram emot 2019

Efter nyår släpptes hennes Netflix-serie ”Konsten att städa med Marie Kondo”, där hon tar sig an olika fall med hjälp av sin städmetod, KonMari-metoden. Genast började folk prata om Marie Kondo på sociala medier och bild efter bild på Instagram dök upp där människor har organiserat sina hem med hjälp av hennes tips. Hennes ett par år gamla böcker började återigen bli storsäljare och klipp där Marie Kondo ger tips och visar hur man viker kläder har miljontals visningar på Youtube.

Vad går hennes städmetod, KonMari-metoden, ut på?

Medan många städmetoder går ut på att organisera och städa rum för rum eller städa lite i taget ska man enligt KonMari-metoden städa per kategori, inte per rum.

Man ska börja med kläder och skor och sedan fortsätta med böcker, papper (diverse dokument, räkningar med mera), ”komono” (diverse saker i till exempel badrum, kök och skafferi) och slutligen sentimentala föremål.

Du ska bara behålla de saker som talar till hjärtat och kasta det som inte längre ger dig glädje, eller ”sparks joy”, som Marie Kondo säger. Tacka de sakerna för er tid tillsammans och låt dem gå.

Hos The Telegraph har Marie Kundo förklarat sin metod mer ingående:

pil
Enligt metoden finns det sex basregler att följa:

1. Engagera dig själv i städningen.

KonMari-metoden kräver tid och ansträngning. Men när du har bestämt dig för att satsa på det är allt du behöver göra att tillämpa rätt metod.

2. Föreställ dig din idealiska livsstil.

Vill du helst börja städa direkt? Det är just därför många drabbas av bakslag efter att ha städat. När du föreställer dig din idealiska livsstil klargör du också varför du vill städa och identifiera vilket typ av liv du vill leva när du är klar.

3. Bli klar med att rensa ut saker innan du börjar organisera.

Ett kännetecken för människor som aldrig verkar bli klara med att organisera och städa är att de försöker att organisera allt utan att bli av med något. När sakerna inte syns kommer hemmet att se snyggt ut, men om alla platser du lagrat allt på är fyllda med onödiga prylar som du inte har gjort dig av med kommer det oundvikligen att leda till ett återfall.

4. Städa efter kategori, inte efter rum eller plats.

När du till exempel ska rensa bland dina kläder ska du samla varje klädesplagg i ditt hem i en hög. Det gör att du ser exakt hur mycket du har.

5. Städa i rätt ordning.

Precis som det står ovan är det viktigt inom KonMari-metoden att städa i rätt ordning. Börja med kläder och fortsätt sedan med böcker, papper, ”komono” (förklarat ovan i texten) och slutligen sentimentala föremål. Har du någonsin hittat gamla foton när du städar och helt plötsligt har flera timmar passerat medan du har tittat på dem? Det är ett vanligt misstag och ett typiskt exempel på varför det är viktigt att städa i rätt ordning.

6. Fråga dig själv om sakerna ger glädje, ”sparks joy”.

Glöm inte att du inte väljer vad du ska slänga, utan snarare vad du ska behålla. Behåll bara saker som du blir glad av.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro