ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är oerhört problematiskt”

Josefin Svenberg & Patrick Ekstrand · 16 Nov 2012
Uppdaterad 16 Nov 2012
SD-ledaren Jimmie Åkesson är pressad efter avslöjandena om partikamraternas agerande. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson är pressad efter avslöjandena om partikamraternas agerande. 


klar

Artikellänk är kopierad

SD-ledaren Jimmie Åkesson fort-sätter att pressas från flera håll. Samtidigt som nya filmsekvenser har dykt upp, ifrågasätter partimedlemmar hans krishantering. 

– Det här är oerhört problematiskt, säger Åkesson själv.

Krisen inom Sverigedemokraterna växer och på två dagar har två av partiets viktigaste talespersoner fått lämna sina poster. Efter att Expressen publicerat fler filmsekvenser från gatubråket 2010 tog Kent Ekeroth, SD:s rättspolitske talesman, time-out i går.

Partiledaren Jimmie Åkesson utesluter inte att Ekeroth kan komma tillbaka, trots att hans förtroende för Ekeroth är lågt.

– Det är väldigt, väldigt lågt just nu – om inte närmast obefintligt, säger Åkesson i Expressens ”Bar & Politik”.

– Det här är oerhört problematiskt, både för oss och för Kent Ekeroth själv.

SD-anhängare har på nätet skrivit att partiet ger efter för ett ”politiskt korrekt” mediedrev och i går kritiserade ungdomsförbundet SDU:s ordförande, Gustav Kasselstrand, Åkessons krishantering och nolltoleransen.

Jimmie Åkesson bekräftar att reaktionerna inifrån partiet varit blandade, men menar att riksdagsgruppen är överens.

– Där råder det i princip enighet, sedan kan man ha lite olika nyanser i hur långt man ska gå, men i princip är man enig om hur allvarligt det här problemet är, säger Åkesson.

Enligt en källa på SD-kansliet pågår nu en granskning om huruvida Gustav Kasselstrand varit illojal mot sin arbetsgivare när han skrev debattartikeln, uppger TT.

När det gäller filmerna från gatubråket håller Åkesson fast vid att han inte tidigare sett de delar som nu publicerats. Om det skulle komma fram att han gjort det står partiet inför ett dilemma, menar Stina Morian, analyschef opinion på Yougov.

– Då är det svårt att sitta kvar, men partiet är medvetet om att utan honom går det betydligt mycket sämre. Om de blir av med Jimmie Åkesson kommer de att få det svårt, säger Stina Morian.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg & Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro