ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är sanktioner – och så fungerar det

Emelie Nilsson · 13 Sep 2017
Uppdaterad 13 Sep 2017
FN:s säkerhetsråd har precis röstat igenom nya, hårdare sanktioner mot Kim Jong-Un:s Nordkorea.

FN:s säkerhetsråd har precis röstat igenom nya, hårdare sanktioner mot Kim Jong-Un:s Nordkorea. Foto: AP/TT


När spänningarna mellan Nordkorea och USA-backade Sydkorea ökade efter de uppmärksammade kärnvapentesterna har FN:s säkerhetsråd röstat igenom nya hårdare sanktioner mot Nordkorea. Men vad innebär sanktioner egentligen? Metro reder ut begreppet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är sanktioner?

Själva ordet sanktion kan ha två betydelser, antingen positivt som ett bifall eller godkännande av någonting, eller negativt som en typ av straffåtgärd eller repressalie vilket det i de flesta fall handlar om när vi hör om internationella sanktioner mot ett land.

Internationella sanktioner ses som ett värdefullt och i många fall effektivt sätt att trygga fred och främja demokrati och mänskliga rättigheter genom att helt enkelt bestraffa länder som agerar på ett sätt som äventyrar detta.

Vem beslutar om sanktioner?

De sanktioner som gäller i Sverige är alla beslutade av FN:s säkerhetsråd eller av EU. FN:s sanktioner har som syfte att upprätthålla internationell fred och säkerhet medan det inom EU kan beslutas om internationella sanktioner för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. De sanktioner som FN eller EU beslutar om måste följas av samtliga medlemsländer. Totalt har i dag ett 30-tal länder sanktioner mot sig. Det är även möjligt för ett land att själva besluta om sanktioner gentemot ett annat land, Sverige har dock inga sådana.

Hur vanligt är det?

Det har blivit allt vanligare att använda sanktioner för att tillrättavisa stater, från FN och EU. 1989 fanns det bara ett enda land i världen med sanktioner mot sig, Sydafrika, jämfört med ett femtontal länder från 2010. Dessutom finns två sanktioner riktade mot internationell terrorism. Inom EU finns det beslut om ytterligare ett femtontal länder.

Vad innebär sanktionerna?

Att det införs sanktioner mot ett land innebär att det införs begränsningar i handelsfriheten för det landet, en viss grupp eller landets ledare för att på en fredlig väg påverka statens beteende. Sanktionerna är väldigt precist utformade och brott mot dem är straffbart. Tanken är att sanktionerna mot en stat ska vara tidsbestämda och kan justeras utifrån hur utvecklingen i landet ser ut.

Tidigare använda sig FN mycket av så kallade breda sanktioner mot stater, vilket kunde innebära att handeln med det berörda landet helt kunde förbjudas. Detta kom sedan att ändras då en total blockat ofta drabbade lokalbefolkningen hårt. Nu används i stället riktade sanktioner vilka kan vara vända mot en viss vara, landets ledning, en organisation eller vissa individer i stället för mot hela landet.

Exempel på  riktade sanktioner kan vara:

• Finansiella restriktioner där det är möjligt att frysa tillgångar och andra ekonomiska resurser för enskilda eller en grupp personer.

• Handelsrestriktioner för särskilda varor eller varor och tjänster som hänger ihop med dem.

• Reserestriktioner

• Luftfartsrestriktioner

Situationen i Nordkorea

regeringens webbsida går det att läsa om alla de sanktioner mot andra stater som Sverige måste efterleva. Här är, i korthet, en del av de sanktioner som finns mot Nordkorea.

• Vapenembargo samt förbud att importera eller exportera produkter eller tjänster som kan vara till hjälp för landets väpnade styrkor samt produkter med dubbla användningsområden som skulle kunna användas till landets kärnvapenproduktion

• Förbud mot handel med guld, kol, diamanter, naturgas, råolja, finansiella tjänster, värdepapper, textil och lyxvaror.

• Förbud och begränsningar mot nordkoreanska kredit- och finansinstitut.

• Inspektion av last till och från Nordkorea, tillträdesförbud för fartyg och luftfartyg.

• Reserestriktioner samt förstärkt uppsyn över landets diplomatiska personal.

• Frysning av tillgångar och vissa utbildningsrestriktioner.

Källa: www.regeringen.se

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro