ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka

Natalie Demirian · 2 Nov 2016
Uppdaterad 12 Dec 2016

Foto: TT/Montage


Det är inte långt kvar till den tiden på året där var och varannan person insjuknar i vinterkräksjukan. Men vad är egentligen skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Rapporteringen av den fruktade vinterkräksjukan är igång, men säsongen har inte riktigt dragit igång ännu, förklarar Elsie Ydring, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Själva larmet har inte gått igång ännu. Det är svårt att säga när det kommer att hända. Vi tittar på sökningar på ”vinterkräksjuka” hos 1177 Vårdguiden. När den nått ett visst tröskelvärde så kan man säga att spridningen i samhället är igång. Det brukar vara någon gång i slutet av november, men det är lite olika från är till år.

Elise Ydring säger att skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka är att magsjuka kan vara bakteriell, orsakas av en parasit, virus eller en rad andra smittämnen. Vinterkräksjukan orsakas av ett virus, caliciviruset.

– Ibland pratar man om magsjukeutbrott när man pratar om vinterkräksjuka också. Man kan till exempel säga att man är magsjuk på grund av calicivirus, alltså vinterkräksjuka, lika gärna som man kan säga att man är magsjuk på grund av att man ätit kyckling och fått i sig salmonella. Magsjuka fungerar mer som ett samlingsnamn, och sedan kan magsjukan bero på olika orsaker.

Huruvida det är vinterkräksjuka man är drabbad av eller inte vet man egentligen inte förrän man gör en provtagning som analyseras.

20 procent av befolkningen bär en viss genvariant som gör att man inte kan bli smittad av den vanligaste sortens vinterkräksjuka.

– Men även om man bär på den genvarianten så finns flera olika virus inom den virusfamiljen där vinterkräksjuka ingår, och man är fortfarande mottaglig för de andra.

Det bästa sättet att skydda sig mot vinterkräksjuka är att ha en god handhygien.

– Det gäller att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Handsprit skyddar inte mot viruset, men man kan använda det som ett komplement, säger Elise Ydring.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro