ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är skillnaden på att vara migrant och att vara flykting

Hugo Ewald · 5 Okt 2015
Uppdaterad 1 Feb 2017
Ett barn på flykt syns här sova på sin pappas axel efter att ha anlänt på den Grekiska ön Lesbos.

Ett barn på flykt syns här sova på sin pappas axel efter att ha anlänt på den Grekiska ön Lesbos. Foto: Muhammed Muheisen/AP


Att vara en flykting är inte samma sak som att vara en migrant. Metro har djupdykt i lagstiftningen för att reda ut frågan om vem som egentligen räknas som flykting i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem är egentligen migrant, och vem är flykting? Det råder en stor förvirring i hur lagen som rör flyktingar och migranter faktiskt ser ut i Sverige.

Enligt flyktingkonventionen räknas någon som flykting om hen söker asyl och har en ”välgrundad fruktan” för att bli förföljd på grund av ras, religion, nationalitet, tillhörighet i en viss samhällsgrupp eller politiska åskådning och därför inte kan vara kvar i sitt hemland. Sverige valde 2005 att expandera de kriterierna till att också inkludera förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning, någonting som kommit att inkluderas i hela EU.

– Det räcker till exempel normalt inte med att man riskerar social diskriminering, och för att det ska räknas som förföljelse ska det vara ganska mycket, säger Peter Mokvist, Juridisk expert på Migrationsverket.

► LÄS MER: Det här är skillnaden mellan att vara nyanländ och asylsökande

Enligt Dublinförordningen måste du söka asyl i det första EES-land du kommer till som kan erbjuda asyl. Du kan få uppehållstillstånd i Sverige utan att leva upp till något av flyktingskälen om du klassas i gruppen alternativt skyddsbehövande eller övriga skyddsbehövande.

– Alternativt skyddsbehövande kan vara de som flyr från ett krig men inte har råkat ut för något mer än någon annan. Att man helt enkelt riskerar att råka ut för något bara genom att vistas på ett visst ställe. De är inte flyktingar men är i behov av skydd, säger Peter Mokvist.En migrant är å andra sidan en person som av någon anledning är permanent eller semipermanent bosatt i ett annat land. Det kan vara på grund av studier, arbete eller att man flyttar till en partner.  När man i folkmun pratar om migranter menar man ofta så kallade EU-migranter, det vill säga människor som av olika skäl tagit sig till Sverige från andra länder inom Schengenområdet.

För att som EES-medborgare få vistas i Sverige i över tre månader måste man vara arbetstagare eller egen företagare i Sverige, ha kommit till Sverige för att söka arbete, vara inskriven som student eller ha tillräckligt med pengar för sin och sina familjemedlemmars försörjning. En familjemedlem till en EES-medborgare med uppehållsrätt får också uppehållsrätt.

Peter Mokvist tycker därför att ordet EU-migrant är något missvisande, då begreppet ibland används för människor som inte har uppehållsrätt och har stannat i Sverige i längre än tre månader”, och alltså rent tekniskt sett inte alltid har rätt att vistas i Sverige.

– Tanken med EU är ju att du på ett legalt sätt ska kunna vistas i ett annat EU-land, säger han.

► LÄS MER: Räkneexempel om invandrares bidrag ett ”hopkok”

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro