ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är Stefan Löfven

Kristoffer Rengfors · 26 Jan 2012
Uppdaterad 27 Jan 2012

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Löfven, 54, född i Stockholm, men uppvuxen hos fosterföräldrar i Undrum utanför Sollefteå blir Socialdemokraternas nya partiledare. Pappan var skogs- och fabriksarbetare medan mamma arbetade som hemsamarit. Det var också mamma Iris som helt bekräftade sonens nya jobb när hon för Örnsköldsviks Allehanda avslöjade att sonen tackat ja till partiledarjobbet.

– Han ringde och berättade det för mig, och jag svarade att nog går det bra alltid, säger hon till Metro.

Stefan Löfven föddes i Stockholm, men placerades på barnhem vid ett årsålder.

– Mamman hade en pojke till och klarade inte av det. De hade väldigt många barnhemsbarn i Stockholm just då, berättar Iris. 

Mamma har inget att klaga på gällande sonens resultat i skolan och förutom politiken som han tidigt intresserade sig för så spelade Stefan Löfven fotboll i Undroms IF. Tränaren Åke Grönlund, som på den tiden skjutsade runt hela laget i en Volvo Duett, beskriver en hårt jobbande och lojal innermittfältare i klubbens pojk- och juniorlag fram till 17-årsåldern. Löfven var heller inte en helt oäven målskytt.

– Det var en väldigt fin pojk. Lättsam att ha och göra med och aldrig några bekymmer på träningarna. Det märktes redan då att han skulle bli något för han hade en helt annan attityd än de andra, berättar Grönlund. 

Efter skolan flyttade Stefan Löfven till Örnsköldsvik där han tog jobb som svetsare på Hägglunds AB. Här började också hans fackliga karriär när han en dag surnade till över att det inte fanns stolar i fikarummet. Istället fick arbetarna sitta på verktygslådor. Det fackliga arbetet har sedan lett hela vägen till ordförandeskapet i IF Metall. 1995 lämnade Stefan Löfven Norrland för att jobba för fackförbundet i Stockholm.

Både mamma Iris och Stefan Löfvens nära vän och arbetskamrat sedan 30 år inom Metall, Roger Frisk, påpekar dock att hans största idrottsliga intresse nuförtiden är hockeylaget Modo. De båda vännerna träffas ännu då Löfven besöker sitt sommarhus.

– Han tycker om Modo väldigt mycket. Så fort han är häruppe går han på match. Eller när Modo är i Stockholm och spelar, säger Roger Frisk.

Vännen beskriver en omtyckt facklig företrädare och lokalpolitiker i Örnsköldsviksregionen. En rättvis ledare som aldrig varit någon översittare och som enligt honom värderar alla människor lika. Enligt Frisk har det länge varit ett önskemål från många inom den närmaste kretsen att Löfven ska bli nästa partiledare. Men enligt Roger Frisk har Stefan Löfven aldrig uttryckt någon klar vilja över att själv ta över partiledarposten.

Håkan Juholt blev väldigt hårt ansatt i media. Hur tror du att Stefan kommer hantera det?

– Jag tror inte Stefan har något han behöver bli ansatt för. Han är en väldigt sansad och lyssnande person och några lik i garderoben har han inte med sig, säger Frisk.

När Stefan Löfven fyllde 50 firade han festen på Bettans konferenscenter, bara ett par stenkast i från föräldrahemmet. Bettan Norgren som driver centret minns en mycket lyckad femtioårsfest. Även hon tror att Löfven kommer att hantera pressen bättre än Juholt. Hon beskriver Stefan Löfven som en "rejäl grabb".

– Stefan är inte så hit och dit som Juholt var, säger hon, och avslutar samtalet med att berätta att hon ställer sig tveksam till om hennes konferenscenter räcker till om Stefan Löfven bestämmer sig för att fira partiledarjobbet.

– Det beror på hur stor fest han ska ha och vilka som ska komma hit, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro