ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är Sveriges rikaste namn

Hugo Ewald · 25 Jul 2015
Uppdaterad 26 Jul 2015
Claes Elfsberg, Claes Malmberg och Claes "Clabbe" af Geijerstam har alla det namn med högst genomsnittsinkomst.

Claes Elfsberg, Claes Malmberg och Claes "Clabbe" af Geijerstam har alla det namn med högst genomsnittsinkomst. Foto: Henrik Montgomery/TT/Claudio Cresciani/TT/Niklas Larsson/TT


Högst genomsnittsinkomst i Sverige har män som heter Claes. Det visar Metros unika siffror.

klar

Artikellänk är kopierad

När du hör ett namn väcker det namnet ofta associationer. En person med ett så kallat y-namn stämplas oftare som arbetarklass, medan någon som heter Archibald förmodligen antas komma från överklassen.

I etnologen Charlotte Hagströms bok "Man är vad man heter" går hon igenom hur människor, bara via en persons namn, ofta drar slutsatser om andra personers ålder, bakgrund, religiösa identitet och nationalitet. Det är till exempel ibland svårt att föreställa sig en överläkare som heter Ronny eller en städare som heter Sigvard.► LÄS MER: Här kan du ta reda på vad din granne tjänar

Metro har gått igenom statistik över Sveriges vanligaste namn och tagit reda på genomsnittsinkomsten för varje namn, alltså vad en person som heter Maria tjänar i genomsnitt.

Genomgången visar att genomsnittsinkomsten skiljer sig stort. Kanske på grund av att personer med ett visst namn tenderar att vara yngre, kanske på grund av andra orsaker. En person som heter Claes tjänar till exempel i genomsnitt 379 413 kronor om året, medan en person som heter Mohamed i genomsnitt tjänar 98 455 kronor om året.

Statistiken visar också på stora skillnader mellan kvinnor och män. Det kvinnonamn med högst genomsnittslön tjänar 302 063 kronor om året, medan det mansnamn med högst genomsnittslön tjänar 379 413 kronor om året.

Hela statistiken kan du se i den interaktiva infografiken nedan.► LÄS MER: Så många kvinnor tjänar mer än sin partner

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro