ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är vad Arizonas läkare kan behöva säga till kvinnor som vill göra abort

Hugo Ewald · 31 Mar 2015
Uppdaterad 31 Mar 2015
Arizonas republikanska guvernör Doug Ducey.

Arizonas republikanska guvernör Doug Ducey. Foto: Matt York/AP


Det kontroversiella lagförslaget SB 1318 innebär att läkare tvingas ljuga för sina patienter. Läkarna kommer bland annat att tvingas säga till kvinnor som ska genomföra en abort att aborten är möjlig att ångra, även om det inte finns några vetenskapliga bevis bakom metoden.

klar

Artikellänk är kopierad

De två kamrarna i den amerikanska delstaten Arizona skrev nyligen den 25 mars under ett lagförslag som kommer att göra det svårare för kvinnor att genomgå en abort.

Den nya lagen, med namnet SB 1318, innebär bland annat att en abort inte får genomföras om inte en läkare beskrivit hur fostret ser ut, fostrets ålder och alla alternativ till abort som är tillgängliga.

Men mest kontroversiell är en punkt som säger att läkaren måste berätta för den gravida att aborten är möjlig att ångra, även om hon påbörjat den läkemedelsbehandling som leder till att en abort äger rum.

När en medicinsk abort genomförs tar den gravida först läkemedlet mifepriston och några dagar senare misoprostol. Aborten ska enligt lagens förespråkare hindras genom att den gravida utsätts för en hög dos av hormonet progesteron efter att mifepristonet tagits.

Problemet med det är att det inte finns några tydliga vetenskapliga belägg för att det skulle vara möjligt att hindra en abort på det sättet, och dessutom innebär den höga dosen progesteron att den gravidas hälsa riskeras.

– Det finns ingen chans att det här ”botemedlet” skulle ha någon effekt som abortmotståndarna påstår, sa läkaren Cheryl Chastine till Thinkprogress.

Den kontroversiella lagen började som en lag som skulle hindra aborter att inkluderas i sjukförsäkringen, men som sedermera att utökas med den kontroversiella texten om att ångra aborter.

Lagförslaget blir verklighet om inte Arizonas guvernör Doug Ducey använder sitt veto, vilket det ännu inte finns några tecken på att han skulle göra. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro