ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är vad som faktiskt händer i Aleppo just nu

Hugo Ewald · 16 Dec 2016
Uppdaterad 16 Dec 2016
Ryssland respektive Syriens president, Vladimir Putin och Bashar al-Assad.

Ryssland respektive Syriens president, Vladimir Putin och Bashar al-Assad. Foto: Reuters/AP/TT/Metro


Under veckan stod det klart att den Syriska armén återtagit de östra delarna av Aleppo, inte minst tack vare den hjälp från Ryssland den syriska regimen åtnjutit. Metro reder ut vad som faktiskt hänt i Syriens största stad de senaste dagarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Varför pratar alla om Aleppo just den här veckan, vad är det som har hänt?

Under måndagen kunde flera medier och det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) meddela att slaget om Aleppo i princip var över. Regeringsstyrkor kontrollerade i princip hela det området av staden som tidigare hålls av rebeller. Den 13 december nåddes ett avtal om eldupphör, där de sista rebellerna skulle ta sig ut och ge upp. Tanken med vapenvilan, som främst förhandlats fram av Turkiet och Ryssland, är sedan att civila ska kunna eskorteras ut från området.

Hur har eldupphöret gått?

Sådär. Kort efter tisdagens uppgörelse om vapenvila återupptog den syriska regeringen flygattacker mot de östra delarna av Aleppo, enligt AFP. Under onsdagkvällen meddelade dock båda sidorna enligt Reuters att ett nytt eldupphör med medföljande evakuering skulle starta snart.

Hur har evakueringen gått sedan dess då?

Evakueringen började som planerat under onsdagen. Då hade dock 50 000 människor som varit fast i Aleppo efter rebellernas förlust flytt, enligt Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien. De flesta ska evakueras till Idlib i nordvästra Syrien som rebellerna styr. Under torsdagskvällen hade omkring 3 000 personer evakuerats. Bara ett dygn efter att evakueringen påbörjats, under fredagen, stoppades den. Orsaken är oklar, men enligt TT ska explosioner ha hörts vid en plats där bussar hämtat upp människor.

Civila förbereder sig på att evakueras från östra Aleppo den 15 december.
Civila förbereder sig på att evakueras från östra Aleppo den 15 december.Foto: Thiqa News Agency

Hur många civila finns kvar i Östra Aleppo, i de områden rebellerna tidigare kontrollerat?

Enligt Reuters är det oklart, men man gissar på mellan 30 000 och 50 000 personer. Situationen för dessa är ofta horribel. De har saknat sjukvård, matbrist råder och vädret är kallt.

De civila i Aleppo har drabbats hårt av den offensiv som påbörjades i november, och som lett fram till rebellernas förlust i december. Till Turkiets statliga nyhetsbyrå Anadolu agency uppger lokala myndigheter att åtminstone 990 civila har dödats sedan mitten av november. Ungefär 2 500 ska ha skadats i de rebellkontrollerade områdena i Aleppo.

Vad är Rysslands roll i det hela?

Ryssland har stöttat den syriska regimen sedan inbördeskriget först började 2011. Sedan 2015 har Rysslands närvaro i Syrien intensifierats, framför allt med flygbombningar. Ett antal hundra marktrupper finns också på plats i landet, enligt New York times.

Bland annat EU har kritiserat Ryssland hårt för att rikta in sig mot civila och sjukhus, det finns dock inte en tillräcklig enighet inom unionen för att införa nya sanktioner mot Ryssland som till exempel Sverige vill, rapporterar TT.

– Det som nu sker är så uppenbart människovidrigt. Jag finner inte ord för det, sa statsminister Stefan Löfven till TT under torsdagen.

Östra Aleppo, 13 december.
Östra Aleppo, 13 december.Foto: Reuters

Vad gör USA?

USA:s utrikesminister John Kerry har gått hårt mot den syriska regimen och dess hantering av den nuvarande situationen i Aleppo, som Kerry beskriver som en ”massaker” enligt Reuters. USA och Ryssland har länge förhandlat om en hållbar vapenvila i Aleppo utan tydliga resultat.

Enligt USA har Syrien och Ryssland i en hög grad ignorerat de överenskommelser som de kommit fram till tillsammans med USA.

Vad händer nu?

Enligt Vladimir Putin är planen att försöka få till stånd ett eldupphör i hela Syrien. Detta ska han ha kommit överens med Turkiets president Recep Tayiip Erdogan om. Det är ännu oklart när sådana samtal, där Turkiet väntas medla, ska äga rum. Men planen är att hålla dessa i Kazakstans huvudstan Astana, rapporterar TT.

Den 27 december kommer Ryssland, Turkiet och Iran hålla ett trepartsmöte i Moskva om situationen i Syrien. Både Ryssland och Iran stödjer den syriska regimen, medan Turkiet står bakom rebeller som vill störta den.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro