ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är vad vi letar efter när vi dejtar – egentligen

Hugo Ewald · 26 Jul 2015
Uppdaterad 26 Jul 2015

Foto: Ammentorp Photography/Alamy


Vi letar efter människor som är som oss, inte efter våra motsatser. Det visar en statistisk genomgång webbsidan Fivethirtyeight gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

En vanlig klyscha är att påstå att vi söker efter romantiska partners som kompletterar oss, människor som är våra motsatser. Studier visar att en majoritet av alla människor säger att så är fallet.

Men när statistikern Emma Pierson på webbsidan Fivethirtyeight, som bedriver statistikbaserad journalistik, gjorde en genomgång över matcherna på dejtingsidan Eharmony kom hon fram till motsatsen.

Emma Pierson gick igenom 1 miljon matchningar som gjorts på sajten och studerade hur dessa sammanföll med de 102 karaktärsdrag som medlemmar kan uppge.

Genomgången visar att människor är intresserade i människor som är som de själva, både när det kommer till ålder, utbildning, inkomst men också kreativitet. Till och med när det kommer till hur många bilder vi har på vår profil tenderar vi att vara ute efter människor som är som oss.► LÄS MER: Nio fällor du ska undvika i sms till en dejt

Personer som identifierade sig som män var mer benägna att skriva till människor som inte klickat i samma drag som de själva, men föredrog ändå personer som valt samma karaktärsdrag. Personer som identifierade sig som kvinnor var mer benägna att föredra män som beskrev sig som ”vältränade”, ”intelligenta”, ”kreativa” och ”roliga”.

Även om människor föredrog människor som var som sig själva var det vissa sorters människor som alla var mer intresserade om. I allmänhet föredrog alla personer som var mer attraktiva och mer vältränade. Men personer som själva beskrev sig som det tyckte ännu mer om sådana personer. Eharmony matchar bara personer av motsatta kön, så människor som söker efter icke-heterosexuella relationer finns inte med i genomgången.► LÄS MER: Bartenders avslöjar hur de skrattar åt din dejt i hemlighet

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro