ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här är vårdepression – och därför drabbas man av det

Natalie Demirian · 20 Apr 2017
Uppdaterad 24 Apr 2018
Trötthet, värdelöshet, glädjelöshet och nedstämdhet finns bland symptomen.

Trötthet, värdelöshet, glädjelöshet och nedstämdhet finns bland symptomen. Foto: Alamy


Vi går mot varmare och ljusare tider. Något som gör de flesta piggare och gladare. Men andra reagerar helt tvärtom och blir i stället deprimerade.

klar

Artikellänk är kopierad

Torbjörn Åkerstedt är professor i psykologi på Karolinska institutet och Stockholms universitet och har forskat om stress, sömn och återhämtning. Här svarar han på frågorna om vårdepression.

Vad är egentligen vårdepression?

– Vårdepression finns egentligen inte längre som begrepp, utan det är en del av vanlig depression. Så det är precis som en vanlig depression, med undantaget att det återkommer vid samma tidpunkt på året åtminstone två gånger. På våren och på hösten. Det ska betraktas och behandlas som en vanlig depression.

Vilka är de vanliga symptomen?

– Det är typiska depressiva symptom, som trötthet, värdelöshet, glädjelöshet, nedstämdhet och sömnstörningar som uppträder när dagslängden ändras snabbt. Vilket den gör på våren och i hösten.

Varför drabbas man?

– Det är inte direkt bevisat, men allt tyder på att det är den biologiska klockan som inte hinner med den snabba förändringen. Den är lite långsammare hos vissa än hos andra. Det innebär att man släpar efter med sin dygnsrytm och det ger en slags desynkronisering som tar sig i uttryck som trötthet och nedstämdhet.

Hur många drabbas?

– Siffrorna är ganska ungefärliga och det är inte en solklar diagnos. Ett par procent av befolkningen brukar man säga har en depression som återkommer vid samma tidpunkter på året. Och ytterligare cirka 10-15 procent känner av en trötthet på våren eller hösten, men det är inte samma sak.

Vem kan drabbas?

– Alla kan drabbas av det. Varken ålder eller kön spelar roll.

Kan man göra något åt det?

– Det är ett underforskat område. Men ljusbehandling har varit det mest framgångsrika hittills, och fysisk aktivitet är alltid bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro