ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här båset ska du välja om du vill ha en så ren toalett som möjligt

Hugo Ewald · 11 Aug 2016
Uppdaterad 11 Aug 2016
Ska du besöka en offentlig toalett, gå inte till båsen i mitten.

Ska du besöka en offentlig toalett, gå inte till båsen i mitten. Foto: Rex/Alamy/IBL/Montage


Behöver du besöka en offentlig toalett är den stora utmaningen att hitta ett bås som är relativt rent. Forskning visar att du alltid ska undvika bås i mitten, eftersom det är bås i mitten människor tenderar att välja.

klar

Artikellänk är kopierad

Du springer in för ett snabbt toalettbesök. Tiden är knapp och du inser att du kommer behöva göra ett val – vilket bås är egentligen det minst smutsiga? Det är ett val som ofta är svårt, men det finns lösningar på problemet.► LÄS MER: Nej, du kan inte ”detoxa” din kropp 

Som Business insiderskriver visar forskning att när människor ställs inför flera liknande valmöjligheter kommer de att välja det val som är i mitten. En metastudie som publicerades i The journal of general psychology 1998 visar att människor i mellan 50 och 70 procent av fallen väljer valet i mitten när de ställs inför en rad liknande val. Fenomenet kallas för "centralitetspreferens".

I en studie som publicerades i den vetenskapliga journalen Psychological science 1995 genomförde psykologen Nicholas Christenfeld en serie experiment som testade i vilken grad människor agerar efter en centralitetspreferens.

I ett av experimentet testates precis vilka toalettbås människor föredrog. Genom att Christenfeld kollade vilka av fyra toalettbås som gjorde av med mest papper under en tioveckorsperiod kom han fram till att 60 procent av allt toalettpapper som användes kom från de två bås som var i mitten.

Detta betyder förstås inte att båsen i mitten alltid är smutsigare. Men de används förmodligen mer. Så ska du besöka en offentlig toalett, gå inte till båsen i mitten. ► LÄS MER: Låt ditt barn räkna på fingrarna – det kan förbättra mattekunskaperna

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro