ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här behöver du veta om Sean Spicer

Hugo Ewald · 23 Jan 2017
Uppdaterad 24 Jan 2017
Enligt Spicer lockade insvärningsceremonin "den största publiken någonsin, punkt".

Enligt Spicer lockade insvärningsceremonin "den största publiken någonsin, punkt". Foto: Carlos Barria/Reuters/Metro


Vita husets nya pressekreterare Sean Spicer har väckt mycket uppmärksamhet för sitt arga humör sedan han tillträdde under fredagen. Vissa menar till och med att han blivit ett så kallat meme. Det här behöver du veta om president Trumps kontroversiella ansikte utåt.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 21 januari höll Sean Spicer sin första presskonferens som Vita husets pressekreterare under president Donald Trump. Presskonferensen blev snabbt kontroversiell, eftersom Spicer ägnade hela presskonferensen åt att attackera medierna och inte tog några frågor från de närvarande Vita huset-korrespondenterna.

Bland annat kritiserade Spicer en journalist vid magasinet Time som felaktigt påstått att en byst som föreställde Martin Luther King tagits bort från det ovala rummet. Mest uppmärksammat var dock att Spicer kritiserade media för att enligt honom underdriva hur många personer som var närvarande vid Trumps insvärningsceremoni i Washington dagen innan.

LÄS MER
”Jag har inget bankomatkort” – 6 fakta du inte vet om Donald Trump

Flera medier har efter presskonferensen porträtterat Spicer som att han medvetet sprider felaktig information. Och hans citat om att det aldrig varit fler åskådare vid en installationsceremoni har senare blivit ett meme, där människor hittar på otaliga falska påståenden som Sean Spicer skulle ha sagt, på samma sätt som svenska Moderaterna hånades 2011 efter att den dåvarande partisekreteraren Sofia Arkelsten felaktigt bland annat påstod att moderaterna kämpade mot Apartheid i Sydafrika och var med och införde fri rösträtt i Sverige.

Sean Spicer är dock inte ny i rollen som pressekreterare, och har heller inte bakgrund i Trumps presidentkampanj som många av Trumps högra händer som Kellyanne Conway och Stephen Bannon. Precis som Vita husets nya stabschef Reince Priebus kommer Spicer från toppen av det republikanska partiet – mellan 2011 och 2017 arbetade han som kommunikationschef vid RNC, det republikanska partiets centrala nivå.

Spicer från nu hård kritik från flera av sina föregångare.

”Presidenten jag arbetade för skulle aldrig be mig att ljuga […]. Det här är inte normalt”, skrev Barack Obamas förra pressekreterare Jay Carney på Twitter.

”Sean Spicer saknar integriteten att säga nej när han ombes att gå ut och ljuga. Han misslyckas med sitt jobb redan på första dagen”, skrev Hillary Clintons pressekreterare Brian Fallon.

Kelyanne Conway, senior advisor åt Donald Trump, menade dock att Spicer inte alls ljugit. När hon medverkade i NBC:s ”Meet the press” under söndagsmorgonen svarade hon att Spicer bara erbjudit ”alternativa fakta”, ett uttalande som i sig bara orsakat mer kontrovers och hån.

Under den presskonferens som Spicer höll under onsdagen var hans ton dock något mildare. Spicer ägnade lång tid åt att svara på frågor och gav intrycket av att medge att Trumps publik under installationen var mindre än Obamas. Spicer höll dock fast att fler människor följde installationen om man räknar in tv-tittare och människor som följde ceremonin via internet.

pil
Fakta om Sean Spicer

Sean Spicer föddes 1971 i Barrington i amerikanska Rhode Island. Efter studier som ledde till en fil. kand i statsvetenskap kom han sedermera att börja arbeta med public affairs inom den amerikanska flottan och för en serie olika republikanska kongressledamöter.

Spicer kom sedan att bli talesperson för budgetkommittén i USA:s representanthus, någonting som följdes av en period som kommunikationschef för republikanerna i USA:s representanthus.

2011 blev Spicer kommunikationschef för republikanernas centrala organ, där han framför allt kom att fokusera på att öka partiets synlighet i sociala medier. 2015 gavs han ännu en roll inom partiet, som chefsstrateg.

Spicer utnämndes till Vita husets pressekreterare den 22 december. 24 december fick han också rollen som kommunikationschef för president Donald Trump.

Källa: Reuters, Washington Post

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro