ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här betyder färgen på din tunga – och det här kan du göra åt det

Emma Österberg · 27 Jan 2017
Uppdaterad 27 Jan 2017
Tungan kan ändra färg eller få beläggningar men i många fall är god munhygien lösningen på det mesta.

Tungan kan ändra färg eller få beläggningar men i många fall är god munhygien lösningen på det mesta. Foto: Alamy/IBL/montage


Vita beläggningar, rodnad, svart eller gul. Tungan kan förändras och få många olika färger. "Ofta söker patienter med oro för att det är svamp", säger Magnus Starkhammar, verksamhetschef på Capio Öron Näsa Hals i Globen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vita beläggningar

Vita beläggningar är ett vanligt fenomen men är ofta helt ofarligt. För det mesta räcker det med att använda en tungskrapa, enligt Magnus Starkhammar.

– Ofta söker patienter med oro för att det är svamp men har man bara beläggningar men inga symptom i övrigt, så som sveda, är det sällan någon sjukdom. Ibland finns det ingen orsak till det, ibland kan det bero på att man snusar eller röker.

Gul tunga

– I de flesta fall där man har gula eller gulvita beläggningar på tungan är det helt ofarligt, säger Magnus Starkhammar.

Röda fläckar

Röda fläckar kan vara något som kallas geografisk tunga, vilket är lokala inflammationer.

– De kan ibland ge lite sveda men är helt ofarliga och man behöver sällan göra något åt det. Man vet inte riktigt vad det här beror på.

Svart ”hårig” tunga

Tungan kan få många olika färger, bland annat svart. Det här fenomenet brukar kallas hairy tounge, eller hårig tunga.

– Det är inte ovanligt att man ser det här hos patienterna men det växer inte hår, utan det är papillerna på tungan som kan få lite tillväxt. Det här är helt ofarligt och vanligtvis behandlar man det bara med tungskrapa. Ibland diskuterar man om det beror på en obalans i munfloran.

Fördjupningar eller upphöjningar

– Man kan ha sprickor i tungan men det är ofta inget att vara orolig för. I bland kan man få formförändringar där man ser att tungan pressats mot tänderna men det är inget farligt. Förekommer sår på tungan som inte läker av sig själv inom ett par veckor är det bra att låta en läkare eller tandläkare titta på det, säger Magnus Starkhammar.

Svamp

Majoriteten av människorna har svamp i munnen och det har man naturligt, men det är inte förrän man får en obalans i munnen som svampen får tillfälle att utveckla. Obalans i munnen kan till exempel bero på att du äter antibiotika eller använder kortisonspray.

– Sen finns det de som är svårare sjuka där immunförsvaret är nedsatt och då kan man också få svamp. Eller äldre människor som har muntorrhet, det kan också vara en orsak, säger Magnus Starkhammar.

Symptom på svamp kan vara sveda och samtidigt en rodnad på tungan eller att tungan är röd med vita beläggningar på.

– Då kan man behöva behandla det med medel mot svamp.

Slemhinneförändringar

Om du har vita beläggningar och röda områden som inte går att skrapa bort kan det vara slemhinneförändringar.

– Då är det sällan tungan det handlar om. Det finns slemhinnesjukdomar men då sitter det ofta i munhålans övriga slemhinnor så som på insidan av kinderna.

Oral lichen planus, OLP, är en sådan förändring i munnens slemhinna. Sjukdomen gör att munslemhinnan blir inflammerad, förtunnad eller sårad. OLP förekommer oftast i tandköttet eller på insidan av kinden. Varför sjukdomen uppstår är inte helt klarlagt, enligt 1177 Vårdguiden.

Vad kan jag göra?

God munhygien är A och O. Använd tungskrapa, tandtråd och borsta tänderna morgon och kväll. Rådgör med din läkare eller tandläkare om du är orolig för din munhälsa.

När ska jag söka vård?

– Så länge man är frisk och inte har några symptom på sveda behöver man inte oroa sig så mycket. Men vita beläggningar eller vita beläggningar med rodnad under kan vara tecken på svamp. Ofta får man inte bara svamp utan det finns en anledning till det, att man ätit antibiotika eller har fått en kortisonkur eller är sjuk i någon annan sjukdom, säger Magnus Starkhammar.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro