ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här blev mest omskrivet 2012

Metro-TT · 27 Dec 2012
Uppdaterad 28 Dec 2012

Nyhetsåret 2012 börjar gå mot sitt slut. En svensk nyhet som rönte stort genomslag i utländska medier var Metros avslöjande om Ikeas bortretuschering av kvinnor. Men årets mest omskrivna händelse i svenska medier blev inbördeskriget i Syrien.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros avslöjande i oktober om hur Ikea retuscherat bort kvinnor i katalogen i Saudi-arabien blev snabbt en världsnyhet. Flera stora utländska medier rapporterade om avslöjandet och dessutom skämtades det friskt om tilltaget på bloggar och i amerikanska shower som ”Late Night with Jimmy Fallon” och ”Jimmy Kimmel Live!”. 

I Sverige blev inbördeskriget i Syrien årets mest omskrivna händelse. Det visar en undersökning från medieanalysföretaget Retriever och undersökningsföretaget YouGov. I undersökningen har man kartlagt vad som fick mest publicitet i svenska medier samt hur ett tusental läsare reagerade på rapporteringen.

Över 34 000 artiklar beskrev utvecklingen i konflikthärden Syrien. Fast bara en procent av läsarna svarade att oroligheterna i Syrien gjort störst intryck på dem.

– Det beror troligen till stor del på att vi i trygga Sverige har svårt att relatera till krig. Givetvis spelar också det geografiska avståndet roll. Trots den massiva me-diebevakningen kan vi inte riktigt ta till oss och förstå förödelsen, säger medieanalytiker Ioanna Lokebratt på Retriever.

Mest intryck gjorde Breivikrättegången och eurokrisen. Rapporteringen om den norske terroristen fick flest att bli arga och upprörda – 38 procent av tillfrågade läsare.

Mycket glad och positiv var däremot reaktionen på att journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson släpptes, svenska medaljer i London-OS och svensk seger i Eurovision Song Contest.   

Som mest saklig rapportering uppfattades Breivikrättegången, av 18 procent av läsarna, medan medierna rapporterade väldigt dåligt och osakligt kring skandalerna inom Sverigedemokraterna, enligt tio procent av de tillfrågade. 

Inbördeskriget i Syrien är den nyhetshändelse som fått allra flest artiklar i svenska medier under året. Det visar en undersökning från medieanalysföretaget Retriever och undersökningsföretaget YouGov. Över 34  000 artiklar skrevs om konflikten.
Inbördeskriget i Syrien är den nyhetshändelse som fått allra flest artiklar i svenska medier under året. Det visar en undersökning från medieanalysföretaget Retriever och undersökningsföretaget YouGov. Över 34  000 artiklar skrevs om konflikten.Foto: AP
Metros avslöjande om att Ikea klipper bort kvinnor från sin katalog i Saudiarabien.
Metros avslöjande om att Ikea klipper bort kvinnor från sin katalog i Saudiarabien.
SD:s ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist avgick i november efter skandalen som resulterade i drygt 4 500 artiklar.
SD:s ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist avgick i november efter skandalen som resulterade i drygt 4 500 artiklar.Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
Prinsessan Estelles födelse hamnar på 15:e plats. Här firas mamma kron- prinsessan på sin födelsedag på Öland i juli.
Prinsessan Estelles födelse hamnar på 15:e plats. Här firas mamma kron- prinsessan på sin födelsedag på Öland i juli.Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
Anders Behring Breivik blev föremål för årets mest omskrivna rättegång och en av årets mest omskrivna nyhetshändelser.
Anders Behring Breivik blev föremål för årets mest omskrivna rättegång och en av årets mest omskrivna nyhetshändelser.Foto: Heiko Junge/SCANPIX
klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro