ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här blir lillprinsens namn

JENNI KARLSSON · 3 Mar 2016
Uppdaterad 3 Mar 2016
Den första bilden som släpptes på familjen efter utökningen.

Den första bilden som släpptes på familjen efter utökningen. Foto: Kungahuset


I går kväll födde kronprinsessan Viktoria sitt andra barn, en son. Prins Daniel meddelade under kvällen att allt hade gått bra och idag har första bilden på familjen släppts. Nu har hovet meddelat att prinsens tilltalsnamn blir Oscar.

klar

Artikellänk är kopierad

Kungen informerade om prinsens namn, tilltalsnamn och titel under förmiddagens konselj på Slottet i Stockholm.

"Vid konseljen informerade Kungen att Prinsen ska heta Oscar Carl Olof med tilltalsnamnet Oscar. Prinsen tilldelas hertigdömet Skåne", skriver hovet på sin hemsida.

Vid namnyttrandet var statsminister Stefan Löfven (S), talman Urban Ahlin (S) tillsammans med riksmarskalk Svante Lindqvist och statsfru Kirstine von Blixen-Finecke närvarande.

►LÄS MER: Syskonens kärleksfulla ord vid prinsfödelsen

Oddsen har sagt att det blir en prins Bertil, men namnforskare har tidigare siat om att de tror att namnvalet inte kommer vara ett av de mest tippade. Det efter överaskningen när Estelle fick sitt namn, berättar .Katharina Leibring för TT

Under gårdagens pressträff berättade Prins Daniel att de redan bestämt sig för vilka namn det blir. Enligt Katharina Leibring brukar föräldrar överlag vara mer traditionella när det gäller pojknamn än flicknamn.

►LÄS MER: Här är första bilden på nya prinsen

Kronprinsessan och prins Daniel visste inte i förväg att det skulle bli en pojke. Men under pressträffen igår berättade Daniel att sonen var "lik sin mor, glädjande nog".

Vid klockan 12 blir det salutering för prins Oscar på fem orter i landet: Stockholm, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg. Sedan följer tacksägelsegudstjänst Te Deum i Slottskyrkan.

I eftermiddag, klockan 13–16, kommer det finnas grattulationslistor på Slottet så att allmänheten kan lämna en hälsning till den nyfödda.

Den nya prinsen tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro