ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här bör du veta om IS

Ida Gustafsson · 17 Nov 2015
Uppdaterad 17 Nov 2015
IS-trupper marcherar i Raqqa, Syrien.

IS-trupper marcherar i Raqqa, Syrien. Foto: TT


När uppstod IS och vad vill de egentligen? Här svarar Metro på hur de uppstod och hur de finansierar sin verksamhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Har funnits i mer än tio år► LÄS MER: Hur gå det för världens islamister? Området IS kontrollerarNär USA störtade Saddam Hussein i Irak fick den tusenåriga konflikten mellan Sunni- och Shiamuslimer ny fart. IS har egentligen funnits i över tio år, men under andra namn. IS, Islamiska staten, som vi känner organisationen i dag, såg dagens ljus för två år sedan. Tidigare kallade sig IS för Al Qaida i Irak och bestod av en del av Saddam Husseins upplösta armé som stred mot amerikanska invasionsstyrkor. När gruppen tog sig in i Syrien utvecklades ett inbördeskrig.

IS har tidigare kontrollerat ett område i Syrien och Irak som motsvarade storleken på Storbritannien. Men i april i år kom rapporter om att IS tappat kontrollen över en fjärdedel av sina områden i Irak. I mitten på november i år besegrses IS i irakiska staden Sinjar.  

Enligt siffror från Röda Korset lever 10 miljoner människor under IS kontroll. 

► LÄS MER: Massiv flygattack – bombar IS fästen 

Det här vill IS

Sommaren 2014 utropade sig IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi som kalif och ”ledare för muslimer överallt”. Ett uttalande som möttes av ilska bland majoriteten av världens muslimer.  IS vill ha ett kalifat som styrs av sharialagar, ”guds vilja på jorden”, något som IS är kända för att tolka extremt. De som inte håller med dem i deras tro ska avrättas. Alla som inte bekänner till deras åskådning kallas för otrogna. Som namnet avslöjar vill de ha ett kalifat, som betyder att det är ett religiöst rike. 

► LÄS MER: Obama och Putin ska utplåna Islamiska Staten – tillsammans

Var får de pengar ifrån? 

IS finansierar sin egen verksamhet på olika sätt. Till skillnad från andra terrororganisationer lever IS inte på donationer utan de har ett eget system för att få in pengar. IS utropade sig själva som den rikaste terrororganisationen i världen när de intagit Mosul och stulit pengar från stadens banker. I områdena som IS kontrollerar finns flera oljefält, men sedan USA inledde bombningar har inkomsterna från oljan minskat. IS får också in pengar genom genom utpressning av befolkningen eller genom handel av plundrade aktiviteter och lösesummor för kidnappade. 

► LÄS MER: Familjen: Har inte råd med lösensumman 

Tar gisslan

IS har tagit minst 23 gisslan från tolv olika länder. Gisslan har torterats och avrättats som ett led i gruppens propaganda. under hösten 2014 släppte IS en rad filmer när de halshögg gisslan, bland annat amerikanske journalisten James Foley som togs som fånge 2012.  I oktober i år fritog amerikanska styrkor 70 personer som suttit som gisslan hos IS. 

► LÄS MER: USA: Fler fritagningar väntar

Har sexslavar

Sexuellt våld är vardag för kvinnor som lever i de områden som IS har tagit kontroll över. IS hävdar att de har koranens stöd för att förslava kvinnor och flickor som tillhör den religiösa minoriteten Yazidier. 

► LÄS MER: Han köper loss sexslavar från IS

Svenskar åker ner

IS använder sig av sociala medier för att rekrytera nya medlemmar. Enligt SÄPO strider 125 svenskar för terrorgruppen i Syrien och Irak. Merparten är män, men det finns även barn som åkt ned. Under de senaste tre åren uppskattar Säpo att 400 personer har åkt ner, ett flertal har kommit tillbaka, men runt 40 personer tros ha dött i strider. 

► LÄS MER: Karolinas son Lukas, 18, dog som IS-krigare i Syrien

Källor: New York Times, BBC, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, TT, Metro 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro