ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här får dig att flippa ur på jobbet

Mary Örnborg · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Att inte ha kontroll över artbetid och en ogenomtänkt arbetsmiljö skapar stress för de anställda, enligt en ny undersökning.  

Att inte ha kontroll över artbetid och en ogenomtänkt arbetsmiljö skapar stress för de anställda, enligt en ny undersökning.   Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

IRRITATIONMOMENT. Långa meningslösa jobbmöten och krånglande it-system är några av orsakerna till att medarbetare ilsknar till och känner sig stressade på arbetsplatsen. Detta visar en europeisk undersökning som gjorts av ICM Technology på uppdrag av skrivarföretaget Canon, där närmare 2000 kontorsanställda i 18 europeiska länder deltog. Den brittiska psykologen Lucy Beresford menar att ett av problemen med kontorsarbete är att man ingår i en störe grupp och måste stå ut med en ständig kamp om tid, plats och tillgångar som kontorsmaskiner, bonusar och befordringar.– För att anställda ska kunna känna sig mindre stressade måste de känna att de har kontroll över sitt arbetsliv och sin arbetsmiljö, säger hon efter att ha analyserat resultatet i undersökningen.

Hälften av alla som svarade på undersökningen uppgav att det som störde dem mest var långa möten som inte leder någon vart. Enligt Lucy Baresford skapar det undermedvetna en känsla av att man inte styr eller har kontroll över sin egen tid, något som vi annars värderar högt. En ogenomtänkt arbetsmiljö uppskattades inte heller. Sex av tio svarade här att de upplever att öppna landskap skapar stress.  Fel temperatur och kollegor som inte stänger av sina mobiler och stökiga kök ökar också stressnivån.

Skrivbordet ligger risigast till när humöret brister på jobbet. Men även skrivare, telefoner och tangentbord faller offer för sparkar och slag när anställda blir förbannade på jobbet. En av de vanligaste orsakerna som får medarbetare att tappa kontrollen är när en kollega uppträder dåligt eller är nedvärderande. Och det hetaste kontorstemperamentet hittar man i Italien. Där svarade 94 procent av alla tillfrågade att de varit vittne till när någon kollega blivit fysiskt ursinnig under arbetstid, visar resultatet i den europeiska undersökningen från ICM Technology. Lugnast på kontoren är det däremot i Norden – där uppgav bara 68 procent att de hade sett kollegor bli arga. Motsvarande siffra för snittet i hela Europa ligger på 83 procen

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro