ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här fartyget ska bli Sveriges nya asylboende

Hugo Ewald · 17 Feb 2016
Uppdaterad 17 Feb 2016

Foto: Allie Caulfield/Flickr


Ocean Gala var en gång i tiden världens största kryssningsfartyg. Nu ska istället fartyget bli ett flyktingboende med plats för 1 790 personer. Det rapporterar Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan i höstas har bristen på asylboenden varit akut, och sedan dess har tanken på boenden på vatten varit aktuellt. Enligt Aftonbladet ska nu Migrationsverket ha genomfört en riktad upphandling som bland annat innebär att kryssningsfartyget Ocean Gala kommer levereras av företaget US Shipmanager. 

Fartyget, som en gång i tiden var världens största kryssningsfartyg, kommer att kunna hysa 1 790 personer vilket enligt Aftonbladet skulle göra boendet till det största asylboendet. För det kommer Migrationsverket betala ungefär 453 kronor per boende och dygn – totalt alltså runt 800 000 kronor per dygn i fall där fartyget är fullbelagt.► LÄS MER: Metro besöker asylboende: "Jag korsade Medelhavet – för vad?"

– Jag är jättenöjd. Det här innebär att vi är förberedda, så att vi inte hamnar i en situation där vi inte kan erbjuda tak över huvudet, säger Willis Åberg, avdelningschef för bland annat boendefrågor på Migrationsverket, till Aftonbladet.

Var fartyget faktiskt ska stå är dock ännu inte riktigt klart. Enligt Allehanda.se ska US Shipmanager ha sökt bygglov i Härnösand med planen att lägga fartyget i kommunens hamn. Men enligt tidningen kommer kommunen förmodligen säga nej till bygglovet då samtliga partier i kommunen är kritiska till att förlägga ett så stort asylboende i hamnen.

US Shipmanager har enligt Aftonbladet två månader på sig att ordna en hamnplats, annars kommer avtalet att upphöra. 

Ocean Gala byggdes 1982. Sedan 2002 har det använts för bland annat Medelhavskryssningar och som flytande hotell. ► LÄS MER: Flyktingen Ahmad: Svenska asylboendenär inte mänskliga

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro