ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här gäller om du vill filma under konserter

Åsa Larsson · 1 Jun 2016
Uppdaterad 4 Jun 2016
Adele bad publiken att inte filma under hennes konsert: Jag är här på riktigt!

Adele bad publiken att inte filma under hennes konsert: Jag är här på riktigt! Foto: Heidi Gutman/TT


I helgen spelar Håkan Hellström på Ullevi i Göteborg. Men för den som hade tänkt att fota eller filma artisten kommer ett dystert besked. Det är fotoförbud – precis som vid många andra konserter. Här är reglerna som gäller.

klar

Artikellänk är kopierad

Under en konsert i Italien vände sig popstjärnan Adele direkt till en person i publiken med en tydlig uppmaning: Kan du sluta filma? Jag är verkligen här. Det här är inte en dvd, det är en live-sändning.

Här kan du se Adeles uppmaning på The Guardians sajt:

Men vad är det som gäller då? Får man filma konserter? Här är reglerna:

ALLMÄN PLATS: Om du befinner sig på allmän plats så får du filma och ta kort. Det är torg och gator och ute i naturen. Då får du filma andra människor och allt som finns i bild. Undantag: du får inte filma skyddsobjekt, till exempel militäranläggningar.

LÄS MER: Nya trenden: Här är apparna som låter dig livesända från mobilen

ARENOR: När du är på en arena, oavsett om det är i idrottssammanhang eller på konsert, så sitter det oftast fotoförbudskyltar uppe. Det innebär att du inte får filma. Det kan också stå på biljetten och det gills som att du blivit informerad. Det gör det däremot inte om det till exempel står på arrangemangets sidor på nätet.

– Det innebär helt enkelt att du ingår ett avtal om att du inte får filma eller fotografera, säger Sanna Wolk, docent i upphovsrätt. 

Samma sak gäller inte för en konsert på en allmän plats, till exempel Kungsträdgården i Stockholm. ►LÄS MER: Varning för att livesända konserter eller fotboll NÄTET: Du får inte lägga upp film från konserterna på nätet.

– Du använder i så fall verket på ett otillåtet sätt. Det kan påverka upphovsmannens ekonomiska intressen, säger Sanna Wolk.

Du får heller inte sända live via till exempel Facebook.

VAD HÄNDER DÅ? Ordningsvakter kan inte ta din mobil – det gills som egenmäktigt förfarande. Men de kan tillkalla polis som får göra det. 

Kan de tvinga mig att radera innehållet i mobilen på plats?

– Nej, då får de göra en polisanmälan och så får åklagaren ta ställning till om det ska väckas åtal för intrång i upphovsrätten, säger Sanna Wolk.

Finns det några kända fall då publik dömts för sånt här?

– Nej.

Vill du lägga till något?

– Ha en skön konsertsommar!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro