ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här glömmer vi på flyg och tåg

TT · 8 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Pengar och värdepapper, älgskyltar och en totempåle. Det är ingen hejd på vad folk glömmer på tåg och flygplan.Varje år får Bagport i Stockholm in 50 000 kvarglömda föremål från svenska tåg, järnvägsstationer, flygplan och flygplatser.

Det tyskägda företaget Bagport sköter hanteringen av kvarglömda effekter från svenska tåg och passagerarflyg. Föremål från flyget hamnar på Stockholm-Arlanda, de från tågen på Stockholms Central.

Där försöker man få tag på ägarna. När det inte är möjligt får man vänta på att de själva hör av sig. För att få tillbaka sitt kvarglömda föremål får man betala en avgift på mellan 50 och 200 kronor beroende på storlek och värde. Efter tre månader skänks kvarblivna föremål till olika välgörenhetsorganisationer.- Så är de i alla fall till någons nytta, säger Börge Svaeren, verksamhetschef på Bagport.

Det passagerarna oftast glömmer är kläder, väskor, mobiltelefoner och glasögon. Vid snabba temperaturförändringar glöms jackor kvar, paraplyer när det slutar regna.

Men långt mer udda föremål glöms också. Börge Svaeren kan berätta om läkarinstrument för endoskopi, ett samurajsvärd, en stort ölfat, en loftstege, en hel tvättmaskin och — en benprotes och ett emaljöga.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro