ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här hade man kunnat tänka ut för tio år sedan”

Rikard Berglin · 22 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Anna Swartling, forskare i interaktioner mellan datorer och människor på KTH, är måttligt imponerad av nya Windows 7. – Det är ju ingen revolution, säger hon.

Anna Swartling, forskare i interaktioner mellan datorer och människor på KTH, är måttligt imponerad av nya Windows 7. – Det är ju ingen revolution, säger hon. Foto: Rikard Berglin


klar

Artikellänk är kopierad

Med nya Windows 7 utlovar Microsoft ökad användarvänlighet. Metro Teknik bad Anna Swartling, forskare människa-dator-interaktion på Kungliga Tekniska högskolan (KTH), att testa operativsystemet.– Det är ju ingen revolution, vilket även kan vara en fördel eftersom många kommer att känna igen sig, säger hon.

Med Windows 7 vill Microsoft reparera bristerna i den utskällda i föregångaren Windows Vista.– Utseendemässigt är det klassisk Windowsstil, fast lite glassigare. Windows främsta problem är säkerhetsfrågorna, segheten och alla krascher, säger Anna Swartling.

Strax därefter låser sig ett fönster på skärmen och Swartling tvingas stänga ner processen med hjälp av aktivitetshanteraren.– Det här är ju problem på en ganska elementär nivå, och det är ju inte det första man vill se när man testar ett nytt operativsystem.

En rad nya funktioner ska enligt Microsoft ge Windows 7-användarna en friktionsfri tillvaro. Bland annat en förbättrad sökfunktion, snabblistor för flitigt använda dokument och möjligheten att med en mus­skakning sortera fönster.– Visst, det kommer att underlätta, men det här hade man kunnat tänka ut för tio år sedan, säger Anna Swartling.

Live thumbnails
Live thumbnails
Jumplists
Jumplists
Sida vid sida.
Sida vid sida.
Menyrad
Menyrad

Här är nyheterna i Windows 7

Microsoft bjuder på en del nyheter i Windows 7. KTH-forskaren Anna Swartling fäller sin dom över funktionerna.

• Aero Shake Håll fast det fönster du vill ha öppet, skaka med musen och alla andra fönster minimeras.– Tanken är smart, men det är meckigt. Jag testade två gånger utan att det funkade, därför skippar jag den, och så tänker nog många.• Bättre sökfunktion Sök-resultaten sorteras i kategorier efter vilken typ av fil det handlar om, till exempel bilder eller texter.– Det här är ett nytt sätt att tänka och jag anar att många gillar att få infor­mationen organiserad på ett överskådligt sätt.

• Live thumbnails Håll muspekaren över en flik och se en tumnagelsbild som visar vad som gömmer sig där under.– Det här gillar jag, särskilt att de arbetar med både text och bild.

• Jumplist Snabb tillgång till ofta använda dokument utan att stöka ner skrivbordet. – Min känsla är att det här kan fungera riktigt bra. Det passar oss som inte vill ha så mycket på skrivbordet.

• Sida vid sida Dra ett fönster mot skärmkanten och storleken anpassas till halva skärmen. Man slipper därmed överlappande fönster. – Det ska vara enkelt att använda, men det är det inte.

• Menyraden Den ordningsamme kan nu lägga populära program i menyraden i stället för att låta dem ta upp plats på skrivbordet.– Så nytt är det inte, liknande som i dag. Snyggt men inte viktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Rikard Berglin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro