ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här händer om du inte deklarerar i tid

Fredrik Tideman · 2 Maj 2016
Uppdaterad 2 Maj 2016
Se till att inte slarva med tiden när du ska deklarera – det kan bli dyrt.

Se till att inte slarva med tiden när du ska deklarera – det kan bli dyrt. Foto: TT


Senast i dag, 2 maj, ska deklarationen vara inlämnad. Se till att du är i tid, i år får du en högre förseningsavgift om du är sen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Skattemyndigheten har rätt att ta ut en avgift, blir du sen så blir det 1 250 kronor. Det är ganska onödigt om man bara slarvar, sparekonomen Joakim Bornold när han svarade på tittarnas frågor i en livesändning på Metros facebooksida.►LÄS MER: Här är sparekonomens bästa deklarationstips

Om du inte har kommit ihåg att deklarera innan midnatt den 2 maj så riskerar du alltså att få betala 1 250 kronor i förseningsavgift. Har du fortfarande inte deklarerat efter tre månader så kan du få betala ytterligare 1 250 kronor. Efter ytterligare två månader, alltså totalt fem månader sedan 2 maj, kan det bli ytterligare 1 250 kronor.

Totalt riskerar du alltså få betala 3 750 kronor om du slarvar med deklarationen.

– Nytt för i år är att beloppen är höjda med 25 procent. Nivån på förseningsavgiften beslutas inte av Skatteverket utan av Riksdagen, så det är den som har bestämt att den ska vara så hög, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Han berättar att det förhållandevis ofta är företagare som är sena med att lämna in deklarationen:

– Vi har jobbat mycket med att göra det enklare att deklarera och det är 5,6 miljoner svenskar som kan godkänna sin deklaration utan att vänta sin pappersdeklaration. Med en e-legetimation kan man göra det redan samma dag som vår e-tjänste öppnar i slutet av mars. Företagare och de som sålt aktier eller bostad tycker ofta att det är ganska knepigt att deklarera. Då blir det lätt så att man skjuter på det och riskerar att deklarera i sista sekunden eller till och med för sent, säger Johan Schauman.

►LÄS MER: Man ville dra av 18,5 biljarder på deklaration – "löjeväckande"

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro