ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här händer om du inte duschar

Alva Forsberg Fierro · 1 Mar 2016
Uppdaterad 6 Mar 2016

Foto: All Over Press/ TT


Vad händer om man inte duschar på flera år? Ingenting alls, enligt professor Agnes Wold.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare skrivit om den amerikanske kemiingenjören Dave Whitlock som inte duschat på 12 år. I stället har han använt sig av en sprej som i stället tillför bakterier till kroppen.

– Ingen har studerat människor som duschar varje dag så varför ska man då anta att det är en hälsosam vana?, sa han då.

►LÄS MER: Folk somnar i duschen – orsakar skador för miljoner

Enligt Whitlock är det hälsosamt att tillföra bakterier på huden. Bakterier som under åren har försvunnit, bland annat på grund av vårt överdrivna duschande.

De flesta känner sig nog smutsiga om de inte har duschat på ett par dagar. Men enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, finns det inga hälsofördelar med att duscha dagligen. Vår hud rengörs och dödar nämligen bakterier på egen hand.

Vad händer om vi slutar duscha, kan vi bli sjuka?

– Nej, inga djur duschar. 99 procent av alla människor som har levt har inte duschat. Och de har inte dött på grund av det. Vi har levt i två miljoner år, varav vi haft tillgång till dusch de sista 50 åren. Hur troligt tror du det är att vi är biologiskt beroende av att duscha?, säger Agnes Wold till Metro.

Vad kan hända med kroppen om vi duschar för mycket?

– Just vad för mycket duschning leder till vet jag inte. Däremot vet man väldigt väl att det är väldigt dåligt att tvätta händerna för mycket. Då riskerar man att få vad som tidigare kallades "husmorseksem", som kvinnorna fick när de diskade och tvättade för hand. Man får eksem och väldigt torr hud, helt enkelt. Tvål och vatten är inte särskilt snällt för huden, om man säger så.

►Professorn: Du kan visst dricka alkohol när du ammar

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro