ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här handlar sju av världens konflikter och krig om

Natalie Demirian · 26 Dec 2016
Uppdaterad 26 Dec 2016

Att det har pågått och fortfarande pågår stora konflikter och krig runt om i världen som skördar dödsoffer och tvingar människor på flykt är inget nytt. Men vad handlar krigen egentligen om? Metro har tittat närmare på sju av världens alla konflikter.

klar

Artikellänk är kopierad

Afghanistan

Hur började det?

”Kriget mot terrorismen” inleddes i Afghanistan efter terrordådet mot World trade center i USA den 11 september 2001 där drygt 3 000 människor dog. USA invaderade landet samma år och anfallet var riktat mot den islamiska talibanregeringen som beskyddade Usama bin Ladin och hans terrornätverk al-Qaida.

Hur gick det sen?

Det blev våldsamma strider och tusentals civila dödades av bland annat självmordsattacker och vägminor, men även av USA:s flygattacker. De amerikanska trupperna började dra sig tillbaka 2011. När nästan alla utländska soldater hade lämnat landet i december 2014 trappades hotet från talibanerna upp ännu en gång och på hösten 2015 bromsade Natoländerna hemtagningen av de sista soldaterna.

Hur ser det ut nu?

Konflikten mellan talibanerna och väststödda regimen pågår fortfarande och skördar många dödsoffer, bland annat vid självmordsattacker.

World trade center den 11 september 2001.
World trade center den 11 september 2001.Foto: AP/TT

Syrien

Hur började det?

Inbördeskriget i Syrien började i samband med att den arabiska våren nådde landet och kriget har pågått i över fem år. De massiva protesterna möttes med våld från Assad-regimen. Regimen strider mot flera olika rebellgrupper.

Hur gick det sen?

Båda sidorna har gjort sig skyldiga till fruktansvärd brutalitet och våld.

Alla omvärldens försök till att få stopp på konflikten har misslyckats. Ryssland och Iran stöttar Assad-regimen medan USA och dess allierade bistår några av oppositionsgrupperna.

Hur ser det ut nu?

Konflikten har skördat hundratusentals dödsoffer och har tvingat många miljoner människor på flykt. Dessutom kontrollerar Islamiska Staten, IS, stora områden i landet och har, på grund av kriget, kunnat växa ännu mer.

Frivilligorganisationen ”De vita hjälmarna” hjälper barn och vuxna ur ruinerna.
Frivilligorganisationen ”De vita hjälmarna” hjälper barn och vuxna ur ruinerna.Foto: AP/TT

Israel/Palestina

Hur började det?

Israel-Palestina-konflikten har sin grund i en territorial konflikt mellan staten Israel och det palestinska folket. Två folk konkurrerar om samma landområden. Men genom åren har fler och fler konflikter uppstått inom själva huvudkonflikten.

Hur gick det sen?

Det var år 1948 som staten Israel upprättades, trots stora protester från palestinier och den arabiska världen.

Konflikten gäller dagens Israel samt områdena Västbanken och Gaza som ockuperades av Israel i sexdagarskriget 1967.

Innan det andra världskriget ingick områdena i mandatet Palestina, som sköttes av Storbritannien. Det gjordes på uppdrag av Nationernas förbund, FN:s föregångare. Efter kriget så beslöt sig FN för att dela upp Palestina i en judisk och en arabisk del och när staten Israel utropades 1948 utbröt kriget med arabstaterna omkring staten och flera krig skedde därefter.

Hur ser det ut nu?

Konflikten är långt ifrån en fredlig och hållbar lösning och alla fredsförhandlingar som har förts på senare år har misslyckats.

Evakuering av araber i april 1948.
Evakuering av araber i april 1948.Foto: AP/TT

Boko Haram i Nigeria

Hur började det?

Boko Haram är en islamisk terrororganisation i Norra Nigeria. Men Boko Haram verkar även i grannländerna Niger, Tchad och Kamerun. Organisationen är bland de terrorgrupper i världen som dödar flest människor. Namnet ”Boko Haram” översätts vanligtvis till ”västlig utbildning är en synd”.

Boko Haram har vuxit fram ur konflikten mellan de kristna i söder och muslimer i norra Nigeria och ett ekonomiskt missnöje i främst norra Nigeria. Organisationen grundades 2002 men det var först 2009 som de började använda våld i allt större grad.

Hur gick det sen?

Deras mål var att införa sharialag och ett islamiskt styre i Nigeria, men de har nu anslutit sig till IS mål om att skapa en global islamisk stat. De brukar extremt brutalt våld mot allt som inte passar ihop med deras ideologi och nigerianska myndigheter hävdade hösten 2015 att gruppen var ansvarig för över 20 000 dödsfall sedan 2009. FN tror den riktiga siffran är betydligt högre än så.

Hur ser det ut nu?

I gruppen finns flera tusen krigare och rekryteringen sker främst hos unga män som fallit bort i samhället. Även om gruppen krigar för ”islamska värderingar” så uppskattas drygt 90 procent av deras offer vara muslimer som de menar inte är ”rätt troende”.

I december 2016 sa Nigerias president Muhammadu Buhari att den nigerianska armén har besegrat terrorgruppen Boko Haram i Sambisaskogen, ett av terrorgruppens starka fästen. I uttalandet nämnde han däremot ingenting om var Abubakar Shekau, ledare för den gren av Boko Haram som haft sin bas i skogen, tros befinna sig.

Utöver Boko Haram pågår många andra konflikter i Nigeria.

En förkrossad mamma håller upp en bild på sin dotter, en av många flickor som blivit bortrövade av Boko Haram.
En förkrossad mamma håller upp en bild på sin dotter, en av många flickor som blivit bortrövade av Boko Haram.Foto: AP/TT

Somalia

Hur började det?

Somalia har sedan 1991 varit i ett ständigt inbördeskrig och våld och laglöshet har präglat landet sedan dess. Ibland har landet helt saknat en regering.

Huvudorsaken till inbördeskriget är tvister mellan olika klaner. Befolkningen i landet är indelad i sex stycken huvudklaner, som i sin tur är uppdelad i underklaner och småklaner. Olika militärgrupper som kommer från olika klaner styr de olika regionerna i landet och det är en ständig maktkamp och rivalitet mellan klanerna.

Hur gick det sen?

Al-Shabab är den mest framträdande extremistgruppen i Somalia och 2015 genomförde de ett terrordåd på universitetet i Kenya som krävde över 150 dödsoffer.

Hur ser det ut nu?

Arbetet för att få fred och demokrati i landet går åt rätt håll, men än är det långt kvar.

De senaste decennierna har Somalia dessutom drabbats av svår torka, som har lett till svältkatastrofer.

Al-Shabab är den mest framträdande extremistgruppen i Somalia .
Al-Shabab är den mest framträdande extremistgruppen i Somalia .Foto: AP/TT

Irak

Hur började det?

Det var under våren 2003 som USA invaderade Irak.

USA menade att Irak hade massförstörelsevapen och att Irak samarbetade med terrororganisationen al-Qaida. President Bush såg invasionen i landet som en del av kriget mot terrorn. Åsikterna kring USA:s intåg skiljer sig stort runt om i världen, och USA hade inget stöd från FN i angreppet.

Hur gick det sen?

Invasionen ledde till att Saddam Husseins regim störtades. Regimen hade orsakat flera hundratusen människors död i Iran, Kuwait och Irak. Men våldet i landet eskalerade efter avsättandet av Hussein.

Runt 2008 lyckades USA med stöd av sunnitiska stammar stabilisera landet. De sista amerikanska styrkorna drog sig ur landet först 2011.

Hur ser det ut nu?

I samband med kriget i Syrien eskalerade våldet återigen, bland annat med anledning av Islamiska Statens, IS, framväxt. Irak är fortfarande ett land som präglas av både våld och konflikter.

George W Bush.
George W Bush.Foto: AP/TT

Thailand

Hur började det?

De flesta associerar Thailand med vackra stränder. Men landet har de senaste åren haft stora politiska problem och en väpnad konflikt som skördar dödsoffer.

Thailand har flera gånger drabbats av statskupper, senast i augusti 2014.

Hur gick det sen?

Konflikten i landet har pågått sedan i början av 2000-talet mellan rebellerna och regeringen.

Hur ser det ut nu?

Trots flera förhandlingsfråga mellan parterna så förblir konflikten olöst. De som drabbas hårdast är civilbefolkningen i Thailands södra provinser där en väpnad konflikt skördar både civila och militära offer varje vecka.

Civilbefolkningen i södra Thailand drabbas hårdast av konflikterna i landet.
Civilbefolkningen i södra Thailand drabbas hårdast av konflikterna i landet.Foto: AP/TT

KÄLLOR: SVENSKA FN-FÖRBUNDET, MSB

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro