ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här har Trump gjort under sin första vecka

Emma Österberg/Hugo Ewald · 28 Jan 2017
Uppdaterad 28 Jan 2017
USA:a 45:e president Donald Trump har under sin första vecka hunnit ta ett antal beslut.

USA:a 45:e president Donald Trump har under sin första vecka hunnit ta ett antal beslut. Foto: Matt Rourke/TT


För en dryg vecka sedan installerades Trump som den 45:e presidenten i Vita huset. Det här har han hunnit med hittills som USA:s president.

klar

Artikellänk är kopierad

Donald Trump har som USA:s 45:e president gått ut hårt i början. Under sina första dygn i Vita huset har han hunnit utfärda en rad presidentbeslut – exekutiva ordrar, det som på engelska kallas ”executive orders”, som kan utfärdas inom ramen för presidentämbetet utan att kongressen tillfrågas.

Införde en order som kan komma att slopa Obamacare

En av de första grejerna den nye presidenten gjorde var att ”lätta” på Affordable Health Care Act, eller den så kallade Obamacare – sjukförsäkringsreformen som Obama skapade under sin tid som president. Ordern innebär att Trump uppmuntrar federala myndigheter att avveckla stora delar av Obamacare och göra allt för att ”lätta på bördan” för individer, stater och sjukvård.

Ordern ändrar däremot ingenting omedelbart. Det är endast kongressen som helt kan upphäva Obamacare.

Slopade bidrag för aborter

”Pro-life”-presidenten Donald Trump har beslutat att slopa bidrag till abortkliniker utomlands. Ordern innebär att det nu är stopp för att amerikanernas skattepengar används till att bistå internationella organisationer som stöttar abortfrågan genom att genomföra aborter eller informera om dem. Det finns däremot ett undantag: förbudet ska inte gälla om det handlar om våldtäkt, incest eller livsfara för kvinnan.

LÄS MER
8 saker Donald Trump gjort sedan valet

Muren mot Mexiko

Ett av Trumps viktigaste vallöften var att bygga en mur mot Mexiko – och låta mexikanarna betala för den. Kritiker har påpekat att projektet kommer bli mycket kostsamt – 200 miljarder kronor enligt Washington Post – och därmed svårt att genomföra. Mexikos president Enrique Peña Nieto har också sagt att Mexiko vägrar betala för muren. Men i en intervju med ABC News säger Donald Trump att planeringen redan är i full gång. Muren kommer däremot inledningsvis att betalas med amerikanska skattemedel.

– En nation utan gränser är ingen nation. USA kommer att återta kontrollen över sina gränser med start i dag, sa president Trump vid ett tal vid departementet för inrikes säkerhet.

Beslutet om att bygga muren togs en vecka innan det planerade mötet med Mexikos president Enrique Peña Nieto. Under torsdagen kom beskedet att Peña Nieto ställer in det planerade mötet, som skulle skett nästa vecka.

Skärpt gränsbevakning och migrationspolitik

Olaglig invandring är ett hot mot USA:s säkerhet, enligt Donald Trump. Under sitt installationstal lovade presidenten att ”radikal islamisk terrorism” ska utrotas från världen. Ett av presidentens beslut är därför att skärpa gränsbevakningen och illegal invandring.

Syftet med beslutet är enligt Trump att ”säkra nationens södra gräns för att förhindra ytterligare illegal invandring till USA och att återsända illegala invandrade snabbt, konsekvent och humant.” Bygget av muren mot Mexiko är en del av detta beslut.

Källor inom kongressen uppgav tidigare i veckan för nyhetsbyrån Reuters att Trump planerar att stoppa flyktingmottagandet under flera månader framåt. Enda undantaget ska vara religiösa minoriteter som flyr undan förtryck.

Handelsavtal – USA lämnar TPP

Trump beslutade att USA inte längre ska vara en del av frihandelsavtalet TPP, vilket berör länder kring Stilla havet.

Vita husets hemsida skriver presidenten att det är hans uppdrag att i förhandlingar representera det amerikanska folket, framförallt de amerikanska arbetarna, och deras ekonomiska välbefinnande och att han ska göra det genom att ”skapa rättvisa ekonomiska fördelaktiga handelsavtal som är av intresse för dem”.

Munkavle för miljömyndigheter

Arbetande vid departementet för markfrågor och naturresurser fick under president Trumps första vecka order om att all viktig kommunikation i fortsättningen ska gå genom Vita huset. Det innebär bland annat att inkommande korrespondens från miljöorganisationer samt representanter från kongressen ska kontrolleras innan förvaltningen får tillstånd att svara.

Även anställda vid jordbruksdepartementet och miljömyndigheten EPA har fått strikta restriktioner om vad de får och inte får skriva på sociala medier samt deras möjlighet att kontakta journalister.

Fryser nyanställningar

Ett av Trumps vallöften var att minska storleken på den federala regeringen. Han har därför beslutat att frysa nyanställningar för federala myndigheter, undantaget militär och nationell säkerhet.

Bygge av oljeledningar

Trump har beslutat att återuppliva Keystone XL, den pipeline som är planerad att koppla samman Kanadas oljefält med USA via en 200 mil lång ledning. Beslutet är alltså att återuppliva projektet, vilket inte innebär att den faktiskt byggs.

Stopp för flyktingmottagande i 120 dagar

Trump beslutade under fredagen att allt flyktingmottagande i USA ska stoppas tillfälligt i 120 dagar. Målet är att under den tiden införa nya regler för USA:s flyktingmottagande som ska vara på plats när flyktingstoppet upphör. Beslutet innebär också att inga visum kommer att utfärdas till personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen under 90 dagar. 

– Jag inför nya granskningar för att hålla radikala islamistiska terrorister borta från USA. Vi vill bara släppa in dem som vill stötta vårt land och som djupt älskar vårt folk, sade Donald Trump när han skrivit under presidentordern, enligt nyhetsbyrån Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg/Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro