ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här innebär de nya hårdare flyktingreglerna

Åsa Larsson · 24 Nov 2015
Uppdaterad 24 Nov 2015
Regeringen inför bland annat undantag i utlänningslagen i tre år.

Regeringen inför bland annat undantag i utlänningslagen i tre år. Foto: TT


Vad innebär de nya flyktingreglerna som regeringen presenterade på tisdagen? Metro har frågat Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Utlänningslagen ska anpassas till EU:s miniminivå. Sverige inför undantag i utlänningslagen i tre år.

– Det finns en rad minimikrav som EU har som varje land får lov att gå över och då har Sverige gjort vissa mer generösa tolkningar som man nu överger. Det kan vara ersättningsnivåer och vad man har rätt till under asylprövningen, säger Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

Tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar.  Flyktingar som får uppehållstillstånd får det i tre år åt gången. När de tre åren gått så kommer tillståndet att prövas igen. Om personen när de tre åren gått kan försörja sig så kan hen få ett permanent uppehållstillstånd. Risken finns att det bidrar till mer arbete för Migrationsverket, enligt Peo Hansen.

Migrationsverket vill ännu inte kommentera reglerna med hänvisning till att man ännu inte hunnit studera dem tillräckligt noggrant, säger Pierre Karatzian på presstjänsten till TT.►LÄS MER: EU räknar med fler flyktingar 2016 Rätten till anhöriginvandring tidsbegränsas. Flyktingar med tidsbegränsade uppehållstillstånd ska bara kunna återförenas med sin kärnfamilj, skriver regeringen. Om det gäller ett par så måste båda två vara minst 21 år gamla.

Skärpta försörjningskrav. När det gäller anhöriginvandring så måste nu personen som finns i Sverige kunna försörja familjemedlemmen som kommer hit.►LÄS MER: Läkarkritik mot åldersbestämmelseÅldersbestämning av unga ska införas. Om det saknas dokument eller finns misstanke om att en person är äldre än som uppgivits så ska ett medicinskt test göras. Läkarexpertis har tidigare kritiserat de sätt som asylsökandes ålder bestämts på som osäkra i Sverige.

– De metoder som funnits hittills har kritiserats. Vi vill hitta en ordning för detta, säger statsminister Stefan Löfven.

Även den regeln riskerar att medföra merarbete för myndigheterna, kommenterar Peo Hansen.

►LÄS MER: Regeringen skärper kraven för flyktingarna

ID-kontroller ska införas på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige. Det blir även kontroller på färjan mellan Helsingborg och Helsingör samt både på tåg- och busstrafiken över Öresundsbron, enligt regeringens hemsida.

Det finns begränsade undantag till de nya reglerna – läs mer här!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro