ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här innebär gränskontrollerna

Alva Forsberg Fierro · 12 Nov 2015
Uppdaterad 12 Nov 2015
Andra länder som tidigare infört tillfälliga gränskontroller på grund av flyktingströmmen.

Andra länder som tidigare infört tillfälliga gränskontroller på grund av flyktingströmmen.


Regeringen har beslutat att införa tillfälliga gränskontroller på grund av den svåra flyktingsituationen. Vad innebär de egentligen? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag klockan 12 införs tillfälliga gränskontroller, bland annat vid Öresundsbron, på grund av den ansträngda flyktingsituationen. ARKIVBILD.
I dag klockan 12 införs tillfälliga gränskontroller, bland annat vid Öresundsbron, på grund av den ansträngda flyktingsituationen. ARKIVBILD.Foto: TT
En flyktingfamilj bestående av fem personer stoppas vid inpassering till Sverige vid betalstationen på Lernacken efter Öreundsbron tidigare i oktober.
En flyktingfamilj bestående av fem personer stoppas vid inpassering till Sverige vid betalstationen på Lernacken efter Öreundsbron tidigare i oktober.Foto: TT

1. Vad innebär beslutet?

Tillfälliga gränskontroller innebär att polisen vid några utvalda gränsövergångsställen kommer att kontrollera personer som reser in i Sverige. De som reser ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort.  

2. Varför införs de? 

Syftet är att skapa ordning och rutin i flyktingmottagandet genom att sortera ut vilka som söker asyl i Sverige. I vanliga fall genomförs inte gränskontroller men det finns ett undantag i Schengenunionens regler – som gäller hot mot inre ordning och säkerhet. Enligt regeringen är det undantaget uppfyllt vilket gör att gränskontrollerna kan införas.

3. Var sker kontrollerna? 

Kontrollerna – som ska börja gälla från klockan 12 i dag, torsdag, och tio dagar framåt – kommer att omfatta både Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland. Anders Ygeman, inrikesminister, har sagt att regeringen ska trycka på rederier som kör färjor till Sverige att införa id-kontroller vid upprättandet av passagerarlistor. Barn som reser med vårdnadshavare som kan identifiera sig undantas.

4. Hur länge pågår kontrollerna?

Tillfälliga gränskontroller gäller i tio dagar. Därefter kan det förlängas i perioder om 20 dagar – men kravet om allvarliga hot mot den inre säkerheten måste vara uppfyllt. Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielson tror att gränskontrollerna kommer pågå längre än tio dagar.

– Ska vi se någon effekt av detta måste det nog pågå under ganska lång tid. Jag gör bedömningen att tio dagar är alldeles för kort tid och det kommer nog att pågå mycket längre, säger han till SVT.

5. Vad blir följderna?

Precis som innan kommer alla som vill att få söka asyl. I samband med det tas fingeravtryck och då kan Migrationsverket se ifall personen sökt asyl i ett annat land tidigare. Om så är fallet och personen bara vill resa i genom Sverige för att söka asyl i annat land har personen två val: Antingen söka asyl i Sverige annars måste personen lämna landet. Det första land där det finns en rättssäker asylprövning där ska en flykting också söka asyl. Går inte personen med på detta kan personen bli förvarstagen av polisen.  

6. Vad innebär Dublinförordningen?

Dublinförordningen innebär enkelt uttryckt att det EU-land dit den asylsökande först kommer till har ansvaret för att pröva ansökan – förutsatt att personen inte har nära familj, uppehållstillstånd/ visum i ett annat land eller har vistats i mer än fem månader i ett annat land. 

Principen tillämpas för att en asylsökande inte ska skickas från ett land till ett annat, dels för att systemet inte ska missbrukas genom att flera asylansökningar läggs fram i olika länder av en och samma person.

Andra länder som tidigare infört tillfälliga gränskontroller på grund av flyktingströmmen är Tyskland, Österrike, Slovakien, Norge och Finland.

►LÄS MER: ID-kontroll igång på Rostockfärja

►LÄS MER: Sverige inför tillfälliga gränskontroller

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro