ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här kan du göra av överbliven julmat

Emma Österberg · 27 Dec 2016
Uppdaterad 13 Mar 2017
Det går att tillaga mycket av julbordets alla rester.

Det går att tillaga mycket av julbordets alla rester. Foto: Janerik Henriksson/Anders Wiklund/TT


Vörtbrödet är torrt och halva julskinkan är kvar. Det tidigare dignande julbordet består nu kanske av ledsna rester i kylskåpet. Här är kockarnas bästa tips på vad du kan tillaga av julmatsresterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Med lite fantasi går det att ge nytt liv åt de flesta matrester. Här ger ”Arga kocken” Alexander Nilson, kocken Melker Andersson och Björn Wahlund, köksmästare på Eriks Gondolen, sina bästa bästa tips på vad du kan tillaga av julmatsresterna.

Julskinkan

Melker Andersson.
Melker Andersson.Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Förvandla julskinkan till en dubbelpanerad schnitzel en pytt eller blanda den med andra rester och släng ner i en omelett.

– Man skivar skinkan lite tjockare och dubbelpanerar med mjöl, ägg och ströbröd och steker i rikligt med fett, det blir ungefär som en wienerschnitzel. Den serveras med citron och kapris för att bryta av fettet och det tunga, det blir supergott. Eller så kan man servera med rödkål om man har det över, säger Alexander Nilson.

”Julskinkan och prinskorven blir självfallet pytt i panna. Där har vi rödbetorna också. Och stekt ägg såklart. För den som inte är rädd för fett kan man ju grädda pytten till en Pytt Bellman.”, skriver Björn Wahlund.

– En perfekt resträtt är en omelett eller frittata, bara att skära ner alla rester och steka upp dem och tillsätta söndervispade ägg och blanda i lite parmesan, salt och peppar och sen servera med sallad. Det blir fräscht efter all julmat, säger Melker Andersson.

BrödDagsgammalt bröd blir till exempel ett pajskal, krutonger eller en dessert.

– Bröd som har blivit dagsgammalt går bra att mixa ner och blanda med smör och socker och sen trycka ner i ett pajskal och fylla med till exempel glassmet, det blir ungefär som en cheesecake, säger Alexander Nilson.

”Arge kocken” Alexander Nilson.
”Arge kocken” Alexander Nilson.Foto: Privat

– Av vörtbröd och lussebullar går det att göra en trevlig dessert, bara att skära ner och göra en brödpudding och servera med hallonsås och lite vispad grädde. Använder du sött bröd behöver du inte tillsätta något extra socker. Annars kan man göra krutonger av det söta brödet och ha till desserter, säger Melker Andersson.

KorvFörutom att slänga ner det i en omelett eller pytt tillsammans med skinkan kan man till exempel göra en gryta av korven.

”Korvar av olika slag, kanske inte just julkorven, men älgkorven och lammkorven kan man koka tillsammans med exempelvis kalvlägg, rotfrukter, syltlök, fond och vin till en mustig gryta. Avsluta med lite gremolata och servera potatismos eller ris till.”, skriver Björn Wahlund.

Gravad laxEtt givet tips från samtliga kockar är att göra en laxpudding av den överblivna gravade laxen.

– Gör en laxpudding av potatis, lök och äggstanning. Sen serverar man det där med skirat smör och rikligt med dill, det är fantastiskt gott, säger Alexander Nilson.

”Gravad lax kan halstras hastigt och serveras med stuvad potatis tillsammans med goda blancherade bönor som vänds upp i hovmästarsås och serveras med en citronklyfta – en lite vårig rätt som inte doftar julbordsrester.”, skriver Björn Wahlund.

Björn Wahlund.
Björn Wahlund.Foto: Privat

Varmrökt laxRökt lax förvandlas till en god matig röra.

”Den varmrökta laxen blandar du i din mixer tillsammans med kapris, lite vinäger, örter, svartpeppar och majonnäs. Gott på mackan tillsammans med cornichoner.”, skriver Björn Wahlund.

Övrig fisk och skaldjurÄven fisk och skaldjur kan få nytt liv.

– Av fisk och räkor kan man göra fiskkakor. Vill man ha lite andra smaker efter julen är thailändska fiskkakor med thaicurry och koriander grymt, säger Melker Andersson.

RevbensspjällRevbensspjäll piffas lätt upp.

”Revbensspjällen penslar man med bbq-sås, slänger på grillen och serverar med cole slaw eller en matig sallad”, skriver Björn Wahlund.

SillSill håller länge eftersom det redan är tillagat. Att göra en matig sillmacka eller en röra är kockarnas bästa tips.

– Sill skulle jag bara lägga på en macka tillsammans med kokt ägg, eftersom sillen redan är tillagad, säger Alexander Nilson.

– Man kan hacka ner alla sorters sill man har och blanda det med kokt potatis och kokt ägg till en gubbröra, säger Melker Andersson.

”Sillen är svår. Men matjessill kan man äta när som helst, även i januari. Servera exempelvis på rågbröd med hackat ägg, skivad kokt potatis, hackad rödlök, skuren gräslök, dill och brynt smör. Så gott!”, skriver Björn Wahlund.

Olika sorters kålOlika sorters kål kan snabbt förvandlas till en omelett eller kålpudding.

– Grönkålen har ju i regel varit kokt och allt som är grönt blir grått och tråkigt efter kokning. Men att blanda ner det med ägg och ost och göra en omelett är ett bra tips, eller att göra en omelett och stuva grönkålen med grädde och lägga i omeletten, säger Alexander Nilson.

– Brysselkål och grönkål kan man göra en soppa av, med grönsaksbuljong och crème fraîche och servera med pocherat ägg för att göra det lite matigare.

”Brunkålen blir till en härlig kålpudding och rödkålen serveras med stekt ankbröst, linser och rödvinssås.”, skriver Björn Wahlund.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro