ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här kan du göra om du ser ett övergrepp

Pelle Ullholm · 24 Okt 2017
Uppdaterad 26 Okt 2017
Kampanjen #metoo är viktig för att beskriva den enorma omfattningen av sexuella ofredanden, övergrepp och våldtäkter.

Kampanjen #metoo är viktig för att beskriva den enorma omfattningen av sexuella ofredanden, övergrepp och våldtäkter. Foto: IBL


RFSU:s sexualupplysare Pelle Ullholm menar att det är hög tid för killar att ta ett större ansvar. Men hur? Här kommer hans 5 tips på hur du kan agera om du misstänker att en kränkande handling är på väg att ske.

klar

Artikellänk är kopierad

Få har missat att det i sociala medier pågår en kampanj under hashtag metoo, där kvinnor världen över berättar om ofredanden och sexuellt våld. Kampanjen sätter också fingret på en annan fråga: Att många fler skulle behöva se andras utsatthet. För att minska sexuella övergrepp behöver vi verktyg och mod för att våga agera och stötta. Här kommer fem tips på verktyg som kan användas.

1. Reflektera i förväg: Vad skulle jag göra om jag blev vittne?

Om du tänker på vad du skulle göra om du såg en kränkning, till exempel på en fest, då blir du mer medveten. Då ökar chansen att du skulle ta steget och agera. Killar och män som inte fått reflektera över sex, kommunikation och samspel kommer inte bara i högre utsträckning gå över andras gränser, de kommer också tveka att ingripa på grund av dominerande maskulinitetsideal. Idéer om på vilket sätt ”en riktig man” skulle gripa in, kommer i vägen för en önskan att hjälpa.

2. Hjälp den som är utsatt

Många tänker på hur de borde rikta in sig på honom – för det är nästan alltid en man – för att få honom att sluta. I praktiken är det en svårt att förvänta sig att kunna ”bevisa” något i stunden, att fysiskt konfrontera eller förvandlas till polis eller superhjälte. Fokus kan istället vara att hjälpa den som blir utsatt. När empati med den utsatte är ledord ökar sannolikheten för att utomstående ska ingripa.

3. Hitta en oväntad strategi

Möjligheterna är oändliga. Du kan använda lite mer prestigelösa lösningar, som att dansa in i personerna. Du kan till och med behöva spilla på den utsatta personen, be om ursäkt, fråga om namn och om ni inte gick på mellanstadiet ihop. Du kan låtsats känna igen killen som kränker, från en lokal butik. Du kan dra ur sladden till stereon. Vad som helst kan underlätta i stunden.

4. Hitta en allierad

Är det skarpt läge? Om någon faktiskt begår ett övergrepp behöver man agera tydligare, höja rösten ordentligt och säga rakt ut vad som sker. Om du är på en krog kan du ta hjälp av personalen. Att söka en allierad som också vill agera ökar möjligheten att avstyra övergreppet.

5. Ett litet initiativ kan räcka för att väcka fler

Om många på festen ser vad som håller på att hända, finns en risk att ansvaret att agera blir ingens. Du kan ensam behöva axla ett ansvar fast du är obekväm. Ofta räcker det med ett mindre initiativ för att fler ska var beredda att handla. Erkänn att det kommer vara obekvämt, men agera ändå. Det är modigt på riktigt.

pil
Fakta: Så pratar du med unga killar om gränssättning

Hur kan man prata med unga killar om #metoo, sex, kommunikation och gränser? RFSU har tagit fram ”Vill du?” en serie korta filmer som kan öppna för samtal. Den senaste filmen i serien handlar just om två killar på en fest – de har sett något – och en av dem säger: ”Det är något. Jag känner det i magen”. Se den på www.rfsu.se/villdu

klar

Artikellänk är kopierad

Pelle Ullholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro