ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här kom poliserna undan med utan att få sparken

Johan Wikén · 29 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015
De allra flesta ärenden läggs ner.

De allra flesta ärenden läggs ner. Foto: TT


Fyra polisanställda fick sparken förra året. Däremot fick poliser som dömts för grov olovlig körning och besökt dejtingsidor under arbetstid i mycket stor omfattning” jobba kvar. Det visar en polisrapport som Metro har tagit del av.

klar

Artikellänk är kopierad

När polisanställda utreds för brott eller tjänstefel hamnar ärendet hos Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, PAN. De tar sedan beslut om de anställda även ska straffas med löneavdrag, varningar eller avsked.

Förra året sparkades två poliser och två civilanställda. Det framgår av PAN:s verksamhetsrapport för 2014, som Metro har tagit del av.

LÄS MER: Rätten: Misshandel av otrogen fru inte lika allvarligt

En av de avskedade är en polisinspektör som har erkänt upprepade stölder från en polisstation. Han har bland annat stulit narkotikaklassade läkemedel. Enligt PAN ansågs han ”utgöra en säkerhetsrisk” – och avskedades.

En annan är en polis som har använt ett polisfordon privat och dessutom ofredat sin egen bror. Förutom en villkorlig dom kostade det henne jobbet.

Men av totalt 44 avskedsärenden lades de allra flesta ner, 40 stycken under 2014. En polis som dömdes för grovt rattfylleri för några år sedan dömdes återigen under 2013, denna gång för grov olovlig körning. Men polisen fick fortsätta arbeta, bland annat för att personen har visat att hen vill komma tillrätta med sitt alkoholberoende.

LÄS MER: Ja, polisen hade bara fyra polisbilar i hela Jämtland

Varje år publicerar PAN sin verksamhetsrapport om de ärenden som har prövats under det gångna året. Totalt inkom 115 ärenden förra året. Förutom de som avskedades så varnades 32 personer och 12 fick löneavdrag.

– Det är sådana ärenden där man har konstaterat att det inte är brott, där åklagaren har lagt ner eller inte har inlett förundersökning. Då kan det bli en varning eller löneavdrag, säger Eva Söderström Paalzow, arbetsrättsjurist på Rikspolisstyrelsen.

LÄS MER: Polisanställd skickade knarkpaket till ambassad

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro