ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här krävs för att vi ska släppa in e-sporten i Riksidrottsförbundet

metro · 20 Okt 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Bergh Generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Stefan Bergh Generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.Foto: Andrea Björsell

Detta är en replik på debattartikeln "HeatoN: Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en sport".  Riksidrottsförbundet (RF) består av 3,2 miljoner medlemmar med 20 000 föreningar samlade i 71 specialidrottsförbund. RF har inget monopol på att bedriva idrott eller avgöra vad som är idrott. För oss är idrott fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera. För oss består idrott av träning och lek, tävling och uppvisning.

LÄS MER
Guide: Här är några av e-sporteventen du inte vill missa

RF ser positivt på att många vill bli medlemmar. I takt med att samhället förändras växer nya verksamheter fram. Vår senast medlem är Svenska Cricketförbundet som är en växande idrott. Under ett par decennier har e-sport blivit en stor del av många ungas vardag. Att e-sportutövarna dessutom har valt att i många fall organisera sig i föreningar är glädjande. Det visar att den svenska föreningsmodellen kan möta nya verksamheter i en föränderlig tid.

LÄS MER
5 skäl till varför du ska bry dig om e-sport
LÄS MER
Oscar, 20, studerar e-sport – på heltid

Beslut om medlemskap fattas av vår stämma, RF-stämman, som består av våra 71 medlemsförbund (specialidrottsförbunden) och som hålls vartannat år. Nästa RF-stämma hålls i maj 2017. I skrivande stund har ingen organisation som huvudsaklig bedriver e-sport ansökt om medlemskap. För att bli medlem i Riksidrottsförbundet ska organisationen uppfylla följande villkor:

1. Förbundet ska bedriva och administrera idrott.

2. Förbundet ska vara en ideell förening.

3. Förbundets verksamhet ska stå i samklang med av RF-stämman beslutad verksamhetsidé, vision och värdegrund enligt 1 kap i RF:s stadgar.

4. Förbundet ska bedriva/administrera idrottslig verksamhet som inte är nära besläktad med verksamhet inom till RF redan anslutet förbund.

5. Förbundet ska ha minst 25 medlemsföreningar med minst 1 500 medlemmar. Om det finns särskilda skäl kan, efter förslag av Riksidrottsstyrelsen, beslut om medlemskap tas med avvikelse från villkoren i punkterna 4 och 5. Alla är självfallet välkomna att söka medlemskap hos oss. Vi vill vara en levande idrottsrörelse som utvecklas och förändras i takt med tiden. Om eller när en medlemsansökan lämnas in kommer den att behandlas enligt stadgarna och beslut kommer att fattas av våra medlemmar på RF-stämman i maj 2017.

Stefan Bergh Generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

LÄS MER: E-sportstjärnan Loda om nya laget: Vi bygger från grunden 

LÄS MER
E-sportaren Mayra, 29: Han ville inte ha mig där för att jag var tjej
klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro