ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här lindrar baksmällan

Malin Hansson · 1 Jan 2016
Uppdaterad 1 Jan 2016
Inga vetenskapliga belägg för att pizza hjälper mot baksmällan.

Inga vetenskapliga belägg för att pizza hjälper mot baksmällan. Foto: All over press


Att bota baksmällan går såklart inte. Gifterna är redan i dig och kroppen kämpar för att stabiliseras igen. Men finns det någonting man kan göra för att inte må så dåligt? Nja.

klar

Artikellänk är kopierad

Kai Knudsen, drogexpert, Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Kai Knudsen, drogexpert, Sahlgrenska universitetssjukhuset.Foto: Marie Ullnert

Nyårsdagen. Helst vill man bara gå upp och fånga det nya året direkt men för många har natten varit hård med lite mycket skålande fram på småtimmarna. 

Kai Knudsen är drogexpert på Sahlgrenska universitetssjukhuset och han ger en glasklar men för vissa kanske nedslående bild av hur man kan må bättre.

– Man gjorde nyligen en stor amerikansk studie i ämnet och huvudsakligen kom man fram till att ju mer alkohol man drack desto värre blev baksmällan. Så det viktigaste är helt enkelt att inte dricka så mycket, säger han. 

Det finns många husmorsrecept på hur man kan lindra en baksmälla, men Kai Knudsen berättar att de flesta är dåligt vetenskapligt belaga. Han själv förespråkar vatten. 

– Jag skulle säga att det är bra att dricka vatten innan man lägger sig och när man vaknar. När man dricker alkohol blir kroppen uttorkad och behöver ordentligt med vätska. Så mineralvatten, som också innehåller salter som man behöver, kan vara bra. Och ta en promenad i friska luften.

LÄS MER: Som bakfull efter ett liv i rymden

Att sova ordentligt är också bra. En baksmälla består enligt Kai Knudsen av fyra komponenter: illamående, ostadighet, trötthet och illamående. Många har sina egna recept för att må bättre dagen efter. Fet mat, som nyårspizza, finns det ännu inga belägg för att det funkar, men Kai Knudsen tycker att man ska göra det man själv tycker lindrar.

– Man kan såklart ta värktabletter mot huvudvärken om man har det. Enligt studier är det en inflammation i hjärnan som gör att man mår pyton dagen efter, så en kombo av panoyl och ibuprofen kan funka. Annars är det bästa att prova sig fram, alla har nog olika saker som funkar. Men gemensamt för alla är att det bästa är att dricka mindre alkohol kvällen innan. 

LÄS MER
Skotte bakfull i fyra veckor
klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro