ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här ska du ha i ditt barskåp – världens bästa bartender berättar

David Ohlsson · 9 Sep 2017
Uppdaterad 23 Feb 2018
Mojito, Whiskey Sour, Dry Martini och Grand Horizon. En av världens bästa bartenders Dosa Ivanov berättar vad du ska ha i ditt barskåp för att kunna blanda dina favoritdrinkar.

Mojito, Whiskey Sour, Dry Martini och Grand Horizon. En av världens bästa bartenders Dosa Ivanov berättar vad du ska ha i ditt barskåp för att kunna blanda dina favoritdrinkar. Foto: Shutterstock/IBL & Emelie Lager


Manhattan, Mojito, Whiskey Sour och Dry Martini – några av de mest populära drinkarna i dag. Men vad behöver du egentligen ha hemma för att lyckas blanda ihop en cocktail? Metro har frågat en av världens bästa bartenders vad du måste ha hemma i ditt barskåp.

klar

Artikellänk är kopierad

Dosa Ivanov arbetar som barchef på Clarion Hotel Post i Göteborg. Han har varit bartender i snart 30 år och 2015 vann han titeln som Bartender of the year i World Cocktail Championships.

Metro frågade honom vilka grundläggande saker alla behöver ha i sitt barskåp (eller i skafferiet) för att bjuda vännerna på en drink.

– Man behöver inte köpa på sig en masa konstiga likörer och spritsorter. Det räcker att man börjar kanske med en gin, en rom, kanske en whiskeysort. Ska man blanda cocktails så behöver man inte köpa det dyraste, förklarar Dosa Ivanov som anser att man inte behöver köpa en massa likör utan att man istället kan arbeta med exempelvis färsk frukt.

Gin och tonic med is och mynta.
Gin och tonic med is och mynta.Foto: Shutterstock/IBL

Gin

– I dagens läge så finns det inga dåliga ginsorter. Men om jag får lov och säga en gin och jag förespråkar svensk gin då så kanske prova Hvens ekologiska gin exempelvis.

Bourbon

– Den är jättebra för olika cocktails, exempelvis en Whiskey Sour. En god bourbon är alltid bra att ha hemma.

Bourbon är en majswhiskey som ska vara gjord på minst 51 procent majs. Det går att göra en Whiskey Sour på scotch blended men med en bourbon får du en viss sötma och rundhet som passar lite bättre. Dosa Ivanov tipsar om Makers mark.

Whiskey

Om du ska ha en bourbon eller en whiskey beror lite på vilka preferenser du har. Men Famous Grouse är ett bra alternativ.

Rom

Dosa Ivanov föreslår att man börjar med en ljus rom, exempelvis från Bacardi eller Havana club.

– Rom är ju väldigt användbart för det passar ju till så mycket, till alla de här fruktjuicerna och till olika bär, så det är en allroundsprit så att säga.

Men vill man ha en mustigare smak kan man köpa en mörkare rom och då föreslår bartendern en sötare rom som exempelvis Angostura 1919 från Trinidad Tobago. Den har smak av vanilj, kokos, banan och gräddkola.

– Det är sådan romsort som man kan använda till att blanda drinkar eller om du bara vill avnjuta efter en middag kanske du vill ha den istället för en cognac eller whiskey.

Likör

En likör som man kan ha hemma är en apelsinlikör som exempelvis Cointreau eller en Grand Marnier. Du kan börja med de två och bygga upp ditt barskåp med dessa.

Vodka

Vodka är användbart och funkar till precis allting i och med att den är smaklös. Gör du cocktails med vodka kan du använda dig av likörer, färsk frukt eller färskpressad juice för att få fram smaken. Ett exempel på en vodka är den svenska Absolut vodka.

Vermouth

Det finns söta och torra samt röda och vita Vermouth. Ska du göra exempelvis en Dry Martini behöver du en torr, till exempel Noilly Prat som saknar sötma. Vermouth är ett slags vin som har fått dra i kryddor och olika örter men malört är den huvudsakliga ingrediensen. Ska du däremot göra en cocktail som till exempel Manhattan behöver du en röd söt Vermouth. Antica Formula och Martina Rosso är två söta Vermouth.

Dosa Ivanov påpekar att när du väl har öppnat en Vermouth så ska du förvara den i kylen för att förlänga livslängden på den eftersom det är ett slags vin. Ska du inte göra många Dry Martinis kan du köpa en liten flaska istället för en stor.

Utrustning

Verktyg för att göra cocktails, däribland en shaker och en barsked.
Verktyg för att göra cocktails, däribland en shaker och en barsked.Foto: Shutterstock/IBL

Men vilka verktyg behöver du ha i ett barskåp för att blanda drinkar? Dosa Ivanov tipsar:

En shakerVanligast är att du har en tredelad shaker som består av en behållare, en sil och ett lock. Men Dosa Ivanov menar att det går att använda en syltburk med lock också.

En silHar du inte shaker med inbygd sil behöver du en. Du kan till exempel använda en hålslev, burklocket eller en grovmaskig sil. Den behövs för att separera drinken från isen som du använt. Den is du skakat vill du inte använda i drinken eftersom den har smält lite. Istället tar du ny färsk is i glaset.

CitruspressDet här är nästan ett måste, enligt Dosa Ivanov. Det används för att pressa lime och citron och saften ska vara nypressad för att drinken ska bli så god som möjligt.

MätglasEtt centilitermått behövs för att mäta upp ingredienserna noggrant. Skälet är att man vill att alla drinkar ska smaka gott. ”Det är inte gott om det bara smakar sprit”, förklarar han.

MuddlerEn trämuddler är som en slags lång mortel som du använder för att stöta kryddor eller färsk frukt, exempelvis myntan till Mojiton. Det gör man för att få fram juicen och smaken från frukterna. Har du ingen muddler kan du istället använda en träslev som du har hemma.

BarskedDet är en lång spiralformad sked som används för att röra i drinkar, till exempel Dry Martini. ”Det är också väldigt användbart”, säger Dosa Ivanov.

RörglasEn del drinkar ska inte skakas i en shaker utan ska istället bara röras ihop. Då behöver du ett rörglas. Det är som en tillbringare i glas eller metall. Har du inget rörglas går det lika bra med en vanlig tillbringare som du brukar blanda saft i.

KnivEn bra kniv är bra att ha också för att till exempel dela citron och lime.

IsAtt ha is hemma är väldigt viktigt säger Dosa Ivanov. Ofta har man dock bara småfack i frysen att ha isen i. Men det du kan göra är att börja frysa is i god tid. När du har fryst en del is häller du över det i en plastpåse som du förvarar i frysen och sedan fryser du mer is i isfacket. ”Ett bra förråd av is ska man ha”, säger han.

GlasDe grundläggande glasen är cocktailglas. Det är ett v-format glas som du serverar cocktails med, exempelvis Margarita, Dry Martini eller Manhattan. Det andra glaset man bör ha är ett så kallat ”all fashion”-glas. Det är ett större whiskeyglas som kan rymma mellan 25-35cl. Det är väldigt användbart för Whiskey Sour eller andra drinkar som du serverar ”on the rocks”, det vill säga med is. Det tredje glaset i ditt bassortiment är ett longdrinkglas. Det är ett avlångt glas som rymmer 30-35cl och i det glaset serverar du törstsläckande drinkar, exempelvis drinken Tom Collins. Vill du bjuda på kaffedrinkar kan det även vara bra att ha ett glas som är värmetåligt, men ett mindre vinglas fungerar lika bra.

SockerlagEn annan sak som du ska hemma är sockerlag. Du tar hälften socker och hälften vatten, kokar upp den och låter den bara sjuda i en eller två minuter. Se till så att allt smälter och låt det svalna. Häll sedan upp sockerlagen i en flaska och förvara den i kylen.

Dosa Ivanov förklarar att du kan använda saker som du har hemma när du brukar laga mat till att blanda drinkar istället.

– Man behöver inte åka iväg och köpa alla grejer direkt. Det kan man göra sen om man tycker att det är jätteroligt.

Shutterstock/IBL
Shutterstock/IBL

Ska jag ha spriten i kylen eller i barskåpet?

All sprit kan du ha i ditt barskåp förutom Vermouth och gräddiga likörer som exempelvis Baileys. Men de flesta likörer kan du förvara i ditt barskåp men undvik att utsätta dem för direkt solljus. Ljuset kan nämligen påverka alkoholen och smaken.

Köp mindre mängd

Att bygga upp en egen hemmabar kan bli en dyr historia. Men ett bra besparingstips är att köpa mindre flaskor.

– Man behöver inte köpa en 70cl flaska utav allting förklarar Dosa Ivanov. Om man bara ska använda typ en centiliter eller en väldigt liten mängd i varje cocktail så behöver du inte köpa en 70cl stor flaska. Det kanske räcker då med en flaska som innehåller 35 centiliter.

Snabba tips

Nedan ger bartendern Dosa Ivanov några tips på vad som är bra att tänka på när du ska blanda drinkar.

• Ska du ha krossad is till en drink så kan du linda in is i en handduk och sen slå sönder isen med en kastrull eller något liknande.

• Ha recept på en alkoholfri drink i bakfickan.

• Många av drinkarna kan du förbereda redan innan och förvara i kylen. Du kan skära upp exempelvis citron och lime i förväg samt frukt som du vill garnera med. Om drinken innehåller kolsyrad dryck är det viktigt att du inte häller upp det direkt eftersom bubblorna försvinner.

• Använd ingredienser av god kvalitet.

• Pressa gärna citroner, lime eller apelsiner själv. Det gör stor skillnad på smaken.

• Ett av de vanligaste misstagen man gör är att blanda för många olika ingredienser vilket gör att man inte känner smaken. Få ingredienser är bättre.

• Blanda inte för många olika färger med varandra, då riskerar drinken att bli grumlig.

klar

Artikellänk är kopierad

David Ohlsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro