ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här ska du tänka på när du väljer mäklare

Klas Widestrand · 5 Feb 2017
Uppdaterad 5 Feb 2017
Det finns många saker att tänka på när man ska sälja bostaden. Metro reder ut hur du gör för att hitta rätt mäklare.

Det finns många saker att tänka på när man ska sälja bostaden. Metro reder ut hur du gör för att hitta rätt mäklare. Foto: IBL/Montage


Att sälja sin bostad är ingen liten sak. För de flesta handlar det om den enskilt största ekonomiska affären i livet. Vad ska man då tänka på när det är dags att anlita en mäklare? Metro frågade två experter.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är viktigt att mäklaren har god lokalkännedom. Bostadsmarknaden ser olika ut beroende på var man bor, därför är det väldigt bra om man väljer någon som kan just ditt område. Man vinner också mycket på att kolla tidigare försäljningar och slutpriser på de objekt som mäklaren har sålt tidigare, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

LÄS MER: Så mycket skiljer sig mäklarnas arvode

Om man har tid rekommenderar Staffan Tell även att man besöker någon av mäklarens visningar.

– På så vis får man en bild av hur mäklaren jobbar. Då är det lättare att skaffa sig en uppfattning om huruvida den här mäklaren skulle passa för att sälja just din bostad.

Att kolla upp hur många objekt en viss mäklare har sålt är en bra idé. Men det är inte den enda faktorn som bör vägas in enligt Staffan Tell.

– En del mäklare specialiserar sig på vissa delar av marknaden, som lyxlägenheter. Då är det inte så konstigt att just den mäklaren säljer färre lägenheter jämfört med någon riktar sig till en bredare målgrupp.

För att vara säker på att hitta den mäklare som bäst passar ens egna behov och önskemål är det bäst att kontakta och jämföra flera olika aktörer.

– Gör din research ordentligt. Hör av dig till mäklarna och ställ frågor, då vet du vet vad som gäller, säger Eva Westberg, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen.

Villkoren skiljer sig ofta åt beroende på vilken mäklare man väljer. Det gäller exempelvis betalningen. Vissa mäklare har ett fast arvode, medan andra tar ut en provision som baserar sig på hur mycket bostaden säljs för.

– Tänk därför på att noga läsa igenom avtalet mellan dig och mäklaren.

LÄS MER: Mäklarna: Då ska du sälja din lägenhet

pil
Tre tips till dig som ska välja mäklare

1. Hör av dig till flera mäklare

Fråga hur villkor och arbetssätt ser ut hos olika mäklare. På så vis får du bättre koll på vilken mäklare som passar just dig.

2. Läs igenom uppdragsavtalet noggrant

Se efter om du accepterar mäklarens förslag innan du skriver på avtalet. Om du har specifika krav skall detta stå med i avtalet.

3. Spara uppdragsavtalet

Det som står med i avtalet är det som gäller. Mäklaren har inte rätt att åberopa sådant som inte står med i avtalet, såvida det inte gäller fastighetens eller bostadsrättens pris och övriga villkor som gäller för överlåtelsen.

Källa: Fastighetsmäklarinspektionen

klar

Artikellänk är kopierad

Klas Widestrand
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro