ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här ska tänka på när du söker till universitetet

Kalle Wiklund · 15 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Den 15 april är sista ansökningsdatum till högskolan. Men det finns kurser med sen anmälan som du kan söka efter det datumet. Här är 6 tips för dig som inte bestämt dig än.

Den 15 april är sista ansökningsdatum till högskolan. Men det finns kurser med sen anmälan som du kan söka efter det datumet. Här är 6 tips för dig som inte bestämt dig än. Foto: SCANPIX / MONTAGE


6 tips – så hittar du rätt högskoleutbildning

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är det hög tid att söka till höstens kurser och utbildningar på högskolan – i dag 15 april är sista anmälningsdagen till högskola och universitet. Är du fortfarande osäker på vad du ska söka? Var lugn – här tipsen som hjälper dig hitta rätt i utbildningsdjungeln.Att hitta rätt utbildning kan förändra ditt liv. Men hur ska du välja – ska du satsa på ditt drömyrke eller en utbildning som ger jobb direkt? Valet är inte enkelt, men enligt HSV – Högskoleverket – finns lösningen någonstans däremellan.– Det är viktigt att tänka efter med både hjärta och hjärna. Du ska välja utbildning utifrån vad du är intresserad av, men det skadar inte att snegla på hur arbetsmarknaden ser ut, säger Ann Sofie Fredriksson, informatör vid HSV.

I år förväntas konkurrens  om höstens högskoleplatser blir tuffare än tidigare, bland annat eftersom det var ovanligt stora barnkullar från 1989 till 1991. Regeringen har dock utökat platsantalet till en del av högskolorna.– Vi är dessutom mitt i en pågående lågkonjunktur, vilket för att det är fler arbetslösa som vill ha en högskoleplats. Detta gäller både yngre och äldre, säger Ann Sofie Fredriksson.Inför hösten 2010 gäller nya regler för antagning till högskola och universitet. Bland annat kommer de som gått ut efter år 2003 få extra poäng i form av meritpoäng. Men när det gäller ansökningen till högskola och universitet är det inget som har förändrats.– Det är bara urvalsprocessen som är annorlunda. Du söker på exakt samma sätt som tidigare, säger Ann Sofie Fredriksson.Efter ansökan är det en lång väntan som stundar. Första antagningsbeskedet kommer i mitten av juli. Sedan får du det andra beskedet i början av, eller i mitten av augusti. När det gäller reservplatserna är det högskolorna själv som kallar in reserverna som erbjudits plats.Är det kört om man missar sista ansökningsdatum?– Nej, det är inte kört. Gå in på studera.nu och se vilka högskoleutbildningar som fortfarande är öppna för sen anmälan efter den 15 april. Du kommer fortfarande kunna söka de utbildningar som har kvar lägg till-knappen, säger Ann Sofie Fredriksson.

Så hittar du rätt utbildning

1. Börja med att ringa vilket ämnesområde som är mest intressant. Du kanske är intresserad av samhällsvetenskap? Då kan du till exempel plugga till beteendevetare, socionom – eller lärare.2. Kolla vilken utbildningsform som passar dig. Du kan välja mellan att plugga enstaka kurser eller ett helt program. Du kan också välja mellan att plugga heltid eller deltid. Kanske distans.3. Om du är osäker på vad du vill – prata med en studie- och yrkesvägledare på din skola. Vad många inte vet är att du har rätt att gå till vilken studievägledare som helst och få hjälp, du behöver inte ens gå på skolan.4.Gör ett yrkes- och karriärstest. Där kan du ringa in dina starka sidor och hitta ett passande yrke. Testen hittar du exempelvis på sajter som syoguiden.com,studera.nu och saco.se.5.Kolla in yrkesprognoserna på exempelvis sajten Studera.nu. Där kan du får en uppfattning om hur arbetsmarknaden kommer se ut när du tagit din examen.6. Om du har svårt att hitta en utbildning som känns klockren – välj något som känns intressant. Det är svårt att veta om utbildning är rätt för dig innan du påbörjat den.Källor: Studera.nu, Högskoleverket, Verket för högskoleservice, Syoguiden.com

klar

Artikellänk är kopierad

Kalle Wiklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro