ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här skulle krävas för att avsätta Donald Trump

Aron Andersson Anton Säll · 1 Feb 2017
Uppdaterad 17 Maj 2017
Donald Trump har lite problem just nu. Nu höjs röster för att han ska avsättas.

Donald Trump har lite problem just nu. Nu höjs röster för att han ska avsättas. Foto: TT / Evan Vucci


Sällan har det protesterats så kraftig mot en nytillsatt president, som mot Donald Trump. Men vad skulle egentligen krävas för att avsätta honom?

klar

Artikellänk är kopierad

Artikeln har uppdaterats med det senaste i frågan den 17/5. Citaten från USA-forskaren Frida Stranne är från 1 februari i år.

Vad är det senaste?

Det har hänt mycket den senaste tiden. Efter att FBI-chefen James Comey fick sparken så gick Donald Trump in i ett möte med ryska utrikesministern Sergej Lavrov och avslöjade säkerhetsklassad information för honom. Under onsdagen framkom det sedan att samtalet mellan Trump och Lavrov spelades in.

Vidare skriver medier i USA att Trump ska ha bett samme Comey att lägga ned en utredning mot säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, något som Vita huset förnekar.

Allt fler uttrycker nu att Trump borde avsättas.

Går det att tvinga en president att sluta?

Ja, i teorin är det möjligt genom riksrätt (”impeachment”) eller med hjälp av det 25:e tillägget i konstitutionen. För att det förstnämnda ska ske måste en majoritet av representanthuset rösta för det. Därefter krävs tvåtredjedels majoritet i senaten för att fälla presidenten. Det har aldrig inträffat och för att det skulle bli möjligt måste Trump göra sig skyldig till högförräderi, ta emot mutor eller begå något annat brott.

Det 25:e tillägget ger vicepresidenten och regeringen möjlighet att förklara presidenten oförmögen att utföra sina plikter, och därmed ta över makten. Men om presidenten protesterar mot beslutet blir det omröstning, och då krävs tvåtredjedels majoritet i både representanthuset och senaten.

LÄS MER: Det här har Trump gjort under sin första vecka

Finns det inget annat sätt?

Richard Nixon var på väg att ställas inför riksrätt efter Watergate-skandalen men valde då själv att avgå under den pågående riksrättsprocessen. En tredje möjlighet är alltså att presidenten drabbas av en skandal som är så stor att han tvingas avgå – men det innebär i praktiken att Donald Trump själv måste välja att sluta.

Hur sannolikt är det att Trump avgår, eller tvingas bort, i förtid?

Just nu har republikanerna majoritet i representanthuset, vilket gör att många experter bedömer det som osannolikt att dessa skulle rösta för att ställa presidenten inför riksrätt. Åtminstone en kampanj för att ställa Trump inför riksrätt har dock redan dragits igång, skriver Washington Post. Det har även rapporterats om att professor Allan Lichtman vid American University i Washington, som korrekt förutspådde att Trump skulle bli president, och som gissat rätt kring den vinnande presidentkandidaten sedan 1984, nu förutspår att Trump kommer att avsättas. Den uppfattningen delar dock inte Frida Stranne, USA-forskare vid högskolan i Halmstad.

– Jag tror inte att man ska vara så säker på detta som många tycks vara. Kongressen har republikansk majoritet i både senat och representanthus och man ska också veta att representanterna där i stora delar är djupt konservativa. Det finns alltså få så kallade ”moderata” republikaner vilket innebär att de ser stora möjligheter att nu få igenom en starkt konservativ agenda genom att köpslå med Trump i en mängd frågor, säger hon.

Allan Lichtman har även statistiken emot sig. Bara två presidenter har ställts inför riksrätt hittills, Andrew Johnson och Bill Clinton. Men ingen av dem fälldes av senaten.

LÄS MER: Domare blockerar Trumps inreseförbud – det här är vad som hänt

Hur sannolikt är det att Trump blir omvald om fyra år?

Sedan Andra världskriget är det bara tre presidenter som inte blivit omvalda: Gerald Ford, Jimmy Carter och George H.W. Bush. De protester som nu förekommer mot den nytillträdde president Donald Trump är dock ovanliga, enligt Frida Stranne. Samtidigt som de är högljudda finns det också många som hejar på Trump. Även om förtroendet är det lägsta någonsin för en nytillträdd president så menar Frida Stranne att det är för tidigt att svara på frågan om hans eventuella omval.

– Lyckas han genomföra stora förändringar och få republikaner men även några andra som vanligtvis inte röstar och som i dag känner sig förbisedda av Washington att känna att det händer saker och att han skapar jobb så kan han absolut lyckas. Men om det blir skandal efter skandal eller om han misslyckas med att leverera det han sagt, om utfallet av hans nu drastiska åtgärder leder i fel riktning, så kommer han inte att sitta i två perioder, säger hon och påpekar att även yttre faktorer, som omvärldens ekonomi och konflikter, kommer att påverka hans framtid.

LÄS MER: Ministern protesterade mot Trump – nu får hon sparken

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro