ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här smarta plåstret lyser när såret blivit infekterat

Hugo Ewald · 5 Dec 2015
Uppdaterad 5 Dec 2015

Foto: University of Bath


Forskare på universitetet i den brittiska staden Bath har uppfunnit en ny form av plåster som lyser grönt när såret det satts på blivit infekterat. Det kan på sikt innebära att antibiotika i mindre grad används när det inte behövs.

klar

Artikellänk är kopierad

Alla sår leder till att bakteriekolonier, men små halter är i regel inte farliga och kroppen kan ta hand om dessa själv. Vissa infekterade sår är dock såpass allvarliga att antibiotika krävs. Det är dock ofta svårt att veta när antibiotika faktiskt behövs, vilket leder till att läkare skriver ut för antibiotika till framför allt barn trots att det inte är nödvändigt. ► LÄS MER: Forskning: Därför är vissa personer fetare än andra

Forskare på univeristetet i Bath har därför uppfunnit en form av plåster, som lyser när en bakterieinfektion faktiskt ägt rum och antibiotika kan komma att bli nödvändigt. Det skriver MIT technology review.

I grunden fungerar plåstret så att bandaget innehåller ett geléliknande material med små kapslar i. De små kapslarna släpper ifrån sig en självlysande och ofarlig färg när de nås av kontakt med den sortens bakterier som brukar skapa infektioner i sår.

Enligt universitetet kan plåstret också komma att innebära att barn inte heller behöver gå till vårdcentralen lika ofta. Plåstret har dock ännu inte testats på människor, men Toby Jenkins, som är ledare för projektet är hoppfull. Enligt MIT technology review säger han att det utan tvekan är ett stort steg framåt. ► LÄS MER: Forskning: Personalens utseende styr vad du väljer på menyn

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro