ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här talar för och emot dina ministrar, Löfven

Emmelie Wallroth · 3 Okt 2014
Uppdaterad 3 Okt 2014

Metro har pratat med Stina Morian, politisk expert, om vad som talar för och emot de nya ministrarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Löfven har presenterat den nya regeringen.
Stefan Löfven har presenterat den nya regeringen.Foto: TT

På fredagen presenterade Stefan Löfven (S) den nya regeringen. Metro har pratat med Stina Morian, politisk expert, om vad som talar för och emot de nya ministrarna.

Här är den nya regeringen

Åsa Romson (MP) — klimat- och miljöminister samt vice statsminister. För: ”Hon är ju språkrör och har en gedigen utbildning och doktorshatt i detta. Att hon klarar av det är inget snack.”Mot: ”Hon är ingen Maria Wetterstrand när det kommer till karisma, men det finns ingenting som talar för att hon skulle misslyckas på posten.”

Margot Wallström (S) — utrikesminister. För: ”Hon är älskad både inom och utom S. Hon har en gedigen erfarenhet och är väldigt duktig på det diplomatiska språket.”Mot: ”Sista åren när hon var kommissionär så hade hon ett uttalat uppdrag som hon misslyckades katastrofalt med.”

Morgan Johansson (S) — justitieminister.För: ”Han har ju varit minister förut och var den som införde rökförbudet på krogen i Sverige. Han är ganska 'vänster' inom S.”Mot: ”Han var den som ledde diskussionen om de apatiska barnen (då han bland annat menade att det var bra att Migrationsverket polisanmälde 13 föräldrapar till apatiska barn, reds. Anm.), vilket kan tala emot honom.”

Anders Ygeman (S) — inrikesminister.För: ”Han har också en lång erfarenhet och goda kontakter med SKL. Han är en duktig person.”Mot: ”Det finns inte så mycket som talar emot honom.”

Isabella Lövin (MP) — biståndsminister.För: ”Hon är genuint duktig.”Mot: ”Man skulle satt henne på Miljödepartementet. Det är där hon har sin kunskap och styrka. Det här känns som helt fel roll för henne. Jag tror att hon under mandatperioden kommer byta jobb. Hon kommer vara kvar i regeringen, men byta post.”

Peter Hultqvist (S) — försvarsminister.För: ”Han är från Dalarna, det behöver man. Han är lojal och ordförande i försvarsutskottet.”Mot: ”Han pekades ut som Håkan Juholts kungamakare och det talar emot honom för att han ska bli omtyckt av alla delar av partiet.”

Annika Strandhäll (S) (i dag ordförande i fackförbundet Vision) — socialförsäkringsminister.För: ”Det är en spännande rekrytering. Hon har en bredare erfarenhet inom fackförbund med kontakter på TCO.”Mot: ”Det som talar emot henne är att hon är lite okänd.”

Gabriel Wikström (S) — folkhälsa-, sjukvård- och idrottsminister.För: ”Spännande! Han kommer direkt från SSU och är väldigt duktig. Han måste ha gjort väldigt bra ifrån sig. Om han håller måttet som minister återstår att se.”Mot: ”Det som talar emot honom är att han är så ung.”

Åsa Regnér (S) (tidigare bland annat generalsekreterare för RFSU) — barn, äldre- och jämställdhetsminister.För: ”Hon är en skicklig debattör med rätt bakgrund och engagerad i frågor som både S och MP brinner mycket för. Hon är en person som MP kan tycka väldigt bra om.”Mot: ”Det här är aldrig en rolig post att ha. Man har buntat äldre med barn och jämställdhet, det är en lite ’det som blev över’-posten.”

Kristina Persson (S) — strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete.För: ”Hon har en gedigen erfarenhet. I en övrigt ganska ung regering är hon närmare 70. Det är roligt att man väljer en minister som är över pensionsålder.”Mot: ”Åldern. Det är klart att det inte är en dans på rosor att vara minister, men hon har å andra sidan jobbat tufft förut så hon borde veta.”

Magdalena Andersson (S) — finansminister.För: ”Det här är det mest väntade valet. Hon är duktig och kommer klara det utmärkt. Hon är ganska lik Anders Borg och är mer en ekonom än politiker.”Mot: ”Ingenting egentligen.”

Per  Bolund ( MP ) — finansmarknads - och konsumentminister. För: ”Det här är också en väntad kandidat och en av MP:s starkare. Det kommer fungera alldeles utmärkt, om än han inte varit minister tidigare.”Mot: ”Ingenting. Han har prövats politiskt så länge.”

Ardalan Shekarabi (S) — civilminister.För: ”Han är en duktig person och det är bra att han får göra comeback. Han har gjort sin politiska skolning hårt.”Mot: ”Han har tidigare fått en hel del kritik (det avslöjades bland annat att hans valkampanj delvis finansierats med pengar från en intern SSU-fond, och att medlemsfusk förekommit inom SSU, reds anm). Han har inte gjort något brottsligt, men jag tror ändå det talar mot honom.”

Gustav Fridolin (MP) — utbildningsminister.För: ”Han är språkrör och har sysslat med politik i princip hela sitt liv. Det är klart han kommer klara det utmärkt.” Mot: ”Rollen är lite av en skräll. Jag tror att han kommer ha svårt att hitta majoritet i riksdagen i skolpolitiken.”

Aida Hadzialic (S) — gymnasie- och kunskapslyftsminister.För: ”Det är spännande att man tar in en så ung person. Det finns potential att lära sig och att växa. När man är lite okänd blir det också lättare att forma sin egen bild.”Mot: ”Men eftersom hon är rätt okänd så kommer hon också ha lite svårt, eller glömmas bort. Det som också talar emot henne är att hon faktiskt inte kryssades in i riksdagen.”

Helene Hellmark Knutsson (S) — högre utbildning- och forskningsminister.För: ”När man förlorade landstingsvalet i Stockholm är det naturligt att hon söker sig vidare. Hon är omtalat duktig och jag tror att det kommer gå utmärkt.”Mot: ”Det finns inte mycket som talar emot henne. Nackdelen är förstås att man inte vann i landstinget.”

Ibrahim Baylan (S) — energiminister.För: ”Han har ju varit minister förut och S behöver det. De behöver personer med erfarenhet som har hållit på en stund.”Mot: ”Det är ett oväntat val av post. Vad han kan om energi har jag ingen aning om. Han har inte riktigt ägnat sig åt de frågorna, det kan nog ta en stund innan han lär sig.”

Mikael Damberg (S) — närings- och innovationsminister.För: ”Han är en av de bästa politikerna S har just nu. Ett framtidsnamn. Han har klarat partiledardebatterna med bravur, när inte Löfven har suttit där.”Mot: ”Om han sitter som minister länge nu kan han bli utsliten och inte klara posten som partiledare sen, om de vill ha honom som partiledare. I övrigt har han inga nackdelar.”

Mehmet Kaplan (S) — bostads- och stadsutvecklingsminister.För: ”Han har suttit i MP väldigt länge och kan bli en ambassadör så att MP känner sig delaktiga i regeringen.”Mot: ”Jag tror att han är MP:s svagaste kort. Men det betyder inte att han är svag. Det han gjorde i somras, när han jämförde muslimska jihadister i Sverige med svenskar som stred i finska vinterkriget , var inte riktigt lyckat. Han pratar lite för ofta innan har tänkt igenom vad han ska säga, och därför är han MP:s svagaste kort.”

Anna Johansson (S) — infrastrukturminister.För: ”Hon kommer från Göteborg och det är bra att man plockar in någon även därifrån.”Mot: ”Nackdelen är att hon har vuxit upp i sin pappas skugga, vilket inga politiker har lätt för.”

Sven-Erik  Bucht (S) — landsbygdsminister. För: ”Han är en väldigt omtyckt person, även över blockgränserna , särskilt i Haparanda.”  Mot: ”Han har ingen ministererfarenhet och ingen erfarenhet på central nivå.”

Alice Bah Kuhnke ( MP ) ( generaldirektör för Ungdomsstyrelsen ) — kultur- och demokratiminister.För: ”Hon har ju visat sig vara väldigt kompetent. Det blir spännande, hon har ju en bakgrund som lite allt möjligt. Det kan bli både flipp och flopp.”Mot: ”Det är mycket svårare att bli politiker än vad många människor tror. Hon kan vara den som får gå först. Hon har visat sig väldigt duktig på det hon gjort hittills, men politik är någonting helt annat.”

Ylva Johansson (S) — arbetsmarknadsminister.För: ”Löfven behöver personer med ministererfarenhet , och det har hon.”Mot: ”Det som talar mot henne är att hon blev petad som arbetsmarknadsperson tidigare, men ändå blir arbetsmarknadsminister . Det är konstigt.” 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro