ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här var en total överraskning”

Anna Andersson · 4 Okt 2011
Uppdaterad 4 Okt 2011

Volvos bilfabrik i västsvenska Uddevalla läggs ner. Volvochefen:Det är aldrig skoj att lägga ner”. 600 jobb försvinner. Anställd: ”Vi visste ingenting”. Kommunstyrelsens ordförande överraskad.

klar

Artikellänk är kopierad

Irene Söderlund, 54, har arbetat på fabriken sedan 1996. Beskedet om nedläggningen  kom som en total överraskning för de anställda.
Irene Söderlund, 54, har arbetat på fabriken sedan 1996. Beskedet om nedläggningen kom som en total överraskning för de anställda.Foto: Christina Blom

Igår kom chockbeskedet att Pininfarinas bilfabrik i Uddevalla läggs ner och 600 jobb försvinner  från samhället. – Det är aldrig skoj att lägga ner, sa Volvo PV:s produktionschef Magnus Hellsten, när han mötte pressen i går. – Det här var en total överraskning, sa Sture Svennberg (M) kommun-styrelsens ordförande, som dök upp under pressmötet. Han och andra politiker har suttit i kommunala grupper och diskuterat vad som måste göras om Saab slår igen. Men Pininfarina? – Aldrig har någon sagt att Pininfarina skulle stänga. Det alternativet har inte ens funnits på kartan, säger Svennberg. Fast i bilvärlden var beskedet inte lika chockerande. Fabriken i Uddevalla tillverkade knappt 10 000 bilar förra året men har kapacitet för fyra gånger så mycket. – Det är inte ekonomiskt försvarbart att ha verksamheten kvar, sa Hellsten sorgset. För de anställda var beskedet oväntat. När Irene Söderlund, 54, som arbetat på fabriken sedan 1996, gick till jobbet på morgonen hade hon ingen aning om vad som väntade. – Jag vet inte vad man ska säga … Vi visste ingenting innan utan fick reda på det först under stormötet i eftermiddags, säger hon till Metro. – Vi i personalen har inte hunnit prata med var-andra än, alla valde att gå hem direkt efter mötet. Nedläggningen kommer att ske någon gång under 2013 och alla anställda kommer att erbjudas jobb hos Volvo PV i Sverige. Men då måste de flytta, eller pendla. – Jag tänker inte flytta, men däremot kan jag tänka mig att pendla till Göteborg, säger Irene. Även på stan i Uddevalla var stämningen låg och flera gjorde parallellen till krisen i Trollhättan. – Om Saab också lägger ner kan man ju lika gärna bomma igen både Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg, säger Uddevallabon Lars-Eric Ericsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro