ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det har varit tufft att bryta gamla mönster”

Niklas Svensson · 17 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Birgitta Lönegård var tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Tyresö och partikassör. Nu är hon chef för Rönneberga kursgård.

Birgitta Lönegård var tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Tyresö och partikassör. Nu är hon chef för Rönneberga kursgård. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

UTMANING. Birgitta Lönegård kände till skandalen i förväg. Ändå tog hon jobbet.Nu sover presidenter och premiärministrar i hennes sängar på Rönneberga kursgård, och sagan kunde knappast ha slutat lyckligare.Metro möter kvinnan som vände skandalen till succé och som nu leder ett hemligt nätverk med 150 kvinnliga chefer.

I sju år var hon socialdemokratiskt kommunalråd i Tyresö, sedan partikassör på Sveavägen 68 i fem år. Men den stora utmaningen kom med den fackliga kursgården som drivits som ett familjeföretag av riksdagsmannen Ola Rask.Skandalen briserade när det avslöjades att han låtit kursgården bekosta en renovering av en vindsvåning som gick till Rasks son. Både hustrun och dottern stod samtidigt på kursgårdens lönelista.– Som partikassör satt jag på en bra underrättelsetjänst. Jag visste därför att det fanns tveksamheter, avslöjar Lönegård nu.•• Och ändå tog du jobbet?– Jag var väldigt tveksam, men ja. Det var ju samtidigt en stor utmaning. Och jag är otroligt tacksam för att jag fått vara med och bygga upp denna diversebutik.•• En dans på rosor?– Nej, knappast. Det har varit jättetufft att bryta med gamla mönster och med den gamla kulturen. På något sätt har det också varit ett sorgearbete.Som utbildad mellanstadielärare har hon sett oväntade kvaliteter i alla anställda. Nu jobbar städpersonalen med marknadsföring och serveringspersonalen med datorer.Nätverket hon leder är delvis hemligt, men vi får veta att de kvinnliga cheferna träffas fyra gånger om året på kursgården och att både exministrar och statssekreterare ingår.– Men när vi träffas är det stängt för medierna, säger en skrattande Lönegård, som nyligen fick ett mentorsuppdrag för det privata näringslivet.•• När lockar du hit den borgerliga regeringen?– Snart, hoppas jag. Jag har tänkt skicka en inbjudan. Jag skulle väldigt gärna vilja ordna seminarier med dem. Det skulle vara spännande.Om en vecka fyller hon 50.– Jag har sådan ångest för uppmärksamheten på mig själv.Och inte blev det bättre av den här artikeln.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro