ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här vet vi om terrordåden i Paris

Joel Linde · 14 Nov 2015
Uppdaterad 15 Nov 2015

Foto: Google interaktiva kartor.


Under fredagskvällen och natten till lördag har minst 129 personer dött i de våldsamma attackerna i Paris. Metro sammanställer vad vi hittills vet, och inte vet, om händelserna. Uppdatering sker.

klar

Artikellänk är kopierad

Under fredagskvällen skakades Paris av inte mindre än sex brutala attacker och attentat, inom loppet av ett par timmar.

Runt klockan 22:00 öppnade gärningsmän eld på en bar i centrala Paris. Därefter följde flera andra attacker med kort eller inget mellanrum.

Här är en tidslinje över det som inträffade i Paris, fredagen den 13 november:

21.20: Den första explosionen inträffar vid Stade de France under en fotbollsmatch mellan Frankrike och Tyskland. Kroppen av en terrorist, försedd med bombbälte, hittas vid platsen. Ytterligare en person, en förbipasserande, dödas vid attentatet.

21.25: Skottlossning vid Le Carillon och Le Petit Cambodge vid Rue Alibert som ligger i 10:e arrondissementet. 15 personer dödas och 10 skadas. Terrorister med automatvapen av typen kalasjnikov ses komma till platsen i en svart Seat innan de börjar skjuta.

21.30: Den andra explosionen inträffar vid Stade de France. Kroppen av en andra terrorist, också med bombbälte, hittas vid platsen.

21.32: Skottlossning vid La Bonne Bière i korsningen av Rue Faubourg du Temple och Rue Fontaine au Roi, 11:e arrondissementet. Fem personer dödas och åtta skadas. Även här ses gärningsmännen, beväpnade med kalasjnikov, anlända i en svart Seat.

21.36: Skottlossning vid La Belle Equipe vid Rue de Charonne, 11:e arrondissementet. 19 personer dödas och nio skadas allvarligt. Återigen ses den svarta bilen och män med automatvapen.

21.40: En explosion äger rum i höjd med 253 Boulevard Voltaire, 11:e arrondissementet. Självmordsbombaren och ytterligare en person dödas.

21.40: Skottlossning i konserthuset Le Bataclan, följd av explosioner. 89 personer dödas och många skadas under ett gisslantagande med tre beväpnade gärningsmän. De tre öppnar eld rakt in i publiken under en rockkonsert. Männen ses anlända till platsen i en svart Polo.

21.53: Den tredje explosionen vid Stade de France. Kroppen av en tredje självmordsbombare hittas vid platsen, även han med ett bombbälte.

00.20: Franska säkerhetsstyrkor stormar Le Bataclan och tre terrorister dödas. En skjuts till döds och de andra två utlöser sina bombbälten.

Källa: TT, Reuters, CNN, The Guardian, Vox.

►LÄS MER: Minst 127 döda i Paris-attacker

Detta vet vi

• Islamiska staten har i ett uttalande tagit på sig ansvaret för attentaten och hotar även med fler attacker i Frankrike. De meddelar att attacken är ett svar på Frankrikes luftangrepp mot IS i Syrien.

• Frankrike har förklarat undantagstillstånd i landet, stängt sina gränser, och inrikesminister Bernard Cazeneuve har gett tillåtelse för lokala myndigheter att utlysa utegångsförbud vid behov.

• Åtta attentatsmän har dödats, sju av dem i självmordsattentat.

• Det är ett av de värsta terrorattentaten i Europa i modern historia, sett till antalet döda. 2004 dödades 191 människor i ett bombdåd i Madrid.

• En svensk har dött och en har skadats i attentaten. Anhöriga är underrättade.

Detta vet vi inte

• Exakt hur många som är döda och skadade är inte bekräftat. Det finns uppgifter på mellan 127 och 158 personer i nuläget. Samtidigt ska runt 200 personer vara skadade, varav 99 stycken allvarligt.

• Hur många attentatsmän som varit inblandat är inte säkert. Åtta stycker uppges vara döda, varav sju i självmordsattentat.

• Hur Frankrike och omvärlden kommer att reagera efter attentaten är det ingen som vet i nuläget.

• Huruvida attackerna var koordinerade är ännu inte fastställt, men det spekuleras naturligtvis i de banorna.

• Trots att IS har tagit på sig attackerna går det inte att fastslå att de faktiskt ligger bakom dem. Deras uttalande upprepar enbart information som redan var tillgänglig i medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro