ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här vill Donald Trump göra som president

Hugo Ewald · 16 Mar 2016
Uppdaterad 9 Nov 2016

Foto: Gerald Herbert/AP/Metro


Donald Trump har röstats fram som USA:s nästa president, enligt AP. Det här är vad han har lovat att göra om han blir president.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigt onsdag morgon, svensk tid, stod det klart att det var Donald Trump som tagit hem presidentvalet, anligt AP. Den 20 januari 2017 kommer han att tillträda. 

Men vad skulle Donald Trump göra som president? De flesta presidentkandidater brukar undvika att ge för mycket löften, det gäller dock inte Trump som gett löften efter löften om hur han vill förändra USA. Här är några av sakerna han lovar.

Att bygga en mur längs USA:s södra gräns som Mexiko får betala för

Donald Trump ser det som att Mexiko "exporterar" sin brottslighet och sin fattigdom till USA. Enligt honom kostar det USA mycket pengar, och Donald Trump vill hindra en icke-legala immigration som sker genom att bland annat bygga en mur som sträcker sig längs USA:s södra gräns. Enligt Trump skulle muren kosta ungefär 100 miljarder svenska kronor, och Mexiko ska betala för den. Annars har Trump utlovat bland annat höga tullar mot landet om de inte betalar för den. 

Denna mur som Trump gjort till sin signaturfråga ses av många dock inte som särskilt trolig. Det är visserligen möjligt att bygga en sådan mur, men kostnaderna skulle bli höga inte bara för själva bygget utan också upprätthållandet av muren. 

Avskaffa nationella läroplaner, "Common core"

Trump är som de flesta republikaner emot vad som i USA kallas för ”Common core”, och motsvarar den svenska nationella läroplanen. Enligt Donald Trump är Common core en "katastrof" som innebär att barn "utbildas av byråkrater i Washington". Donald Trump vill istället att varje delstat själv ska sätta upp utbildningsmål.► LÄS MER:  Forskare: Därför röstar folk på Donald Trump

Avskaffa Obamacare

Trump har kallat ”Affordable care act”, som i folkmun kallas för Obamacare, för en katastrof. Trump vill istället ersätta systemet med "någonting fantastiskt". Det Trump främst vänder sig mot är kravet på att enskilda måste teckna en vårdförsäkring. I grunden vill Trump istället ha en ökad valfrihet när det kommer till individens vårdval någonting som han menar kommer sänka kostnaderna för USA:s medborgare. Bland annat vill han göra vårdkostnader avdragsgilla och att det ska bli mer konkurrens på marknaden för läkemedel.

Enligt den politiskt obundna tankesmedjan Committee for a responsible federal budget skulle Trumps plan innebära att 21 miljoner personer skulle förlora sin sjukvårdsförsäkring.

Temporärt förbjuda utländska muslimer från att ta sig in i USA

I samband med de mord som ägde rum i San Bernadino i december föreslog Donald Trump att inga muslimer som inte är amerikanska medborgare ska få komma in i landet. Det skulle gälla både muslimer som vill immigrera till USA och för turister. 

Trump menar att detta kommer vara temporärt tills vi "förstått vilket hot [jihadism] innebär".

Återinföra skendränkning som förhörsmetod

Efter mycket om och men kom den nuvarande presidenten Barack Obama att förbjuda att skendränkning används som förhörsmetod 2009. Metoden klassas av bland annat FN som tortyr.

Trump vill dock återinföra skendränkning som förhörsmetod och menar att "tortyr fungerar". I en kolumn i USA today försvarar Trump detta med att alla presidenter måste göra svåra val, och att han tror att sådana metoder skulle öka säkerheten för USA:s medborgare.

Investera mer i program för krigsveteraner

Trump har gjort frågan om USA:s krigsveteraner till en av sina viktigaste. Enligt Trump måste mer pengar ges till vården för människor som deltagit i krig. Fokuset på veteraners psykiska ohälsa måste också öka, och anpassas mer även för kvinnliga veteraners behov.

LÄS MER
12 fakta du behöver veta om USA-valet 2016

Införa tullar och högre skatter för importer till USA

Donald Trump ser det som att USA är särskilt svaga i frågor som rör internationell handel, och att USA:s arbetarklass drabbats hårt av att jobb outsourcats till länder som Kina. Trump anklagar Kina för valutamanipulation och fusk, och vill förhandla om handelsavtal som rör Kina.

Trump vill bland annat tvinga Kina att respektera immateriella rättigheter och att pusha den kinesiska staten att sluta med sina subventioner för kinesiska företag. Istället vill Trump, genom bland annat en sänkt bolagsskatt och högre tullar skapa incitament för amerikanska företag att tillverka produkter i USA istället för till exempel Kina.

Deportera de 11 miljoner papperslösa som bor i USA

Det finns ungefär 11,3 miljoner papperslösa i USA, och Donald Trump vill deportera alla. Han har inte satt upp någon specifik tidsram för när detta ska ske, eller hur det ska ske, men har gjort det till en av sina hjärtefrågor.

Planen har fått mycket kritik för att den skulle vara ohuman och orealistisk. Centre for American progress uppskattar att planen skulle kosta ungefär 950 miljarder svenska kronor och logistiken skulle vara mycket svår. American Action forum, en konservativ tankesmedja, uppskattar att en sådan plan skulle ta 20 år att implementera och leda till att den amerikanska ekonomin krymper med 6 procent fram till 2035.

LÄS MER
10 stora tabbar från tidigare USA-val
klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro