ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här vill Macron göra som president

Filip Häggberg · 8 Maj 2017
Uppdaterad 8 Maj 2017

Emmanuel Macron är vald till Frankrikes nästa president. Men vad vill han genomföra under sin tid vid makten?

klar

Artikellänk är kopierad

Mindre skolklasser

I fattiga förorter och i andra områden med särskilda behov ska klasserna i grundskolan inte vara större än 12 elever per lärare.

Macron vill utöver det förbjuda användning av mobiltelefoner i skolan och ge nyblivna 18-åringar ett ”kulturpass” värt 500 euros. De pengarna ska tonåringarna använda till att utforska Frankrike, köpa böcker och besöka museum.

Stärka försvaret

Macron vill anställa 10 000 nya poliser och bygga ut Frankrikes fängelser med 15 000 platser. Han vill också se fler gemensamma militära projekt med andra EU-länder och avser att upprätta en EU-fond för det, samt ett permanent försvarshögkvarter.

Separat budget till euro-länder

Separat budget, finansminister och parlament. Det ska EU-länderna som har euro som valuta få, enligt Macron. I förhandlingarna med Storbritannien om Brexit ska EU insistera på att reglerna för den fria marknaden följs. Macron är överlag för frihandelsavtal – som det mellan EU och Kanada.

Krav på franska för invandrare

För att kunna bli fransk medborgare ska du kunna det franska språket. Att känna till den franska kulturen är också någonting som kommer öka dina chanser, om Macron får sin vilja igenom.

Frankrikes nästa president vill också stärka EU:s gränser med 5000 gränspoliser och tillsätta läger i länderna på andra sidan medelhavet.

Minska den offentliga sektorn

120 000 personer. Så mycket ska personalen i den offentliga sektorn minskas, med undantag för i sjukvården, när Macron får makten. Parlamentsledamöter och senatorer ska också minskas – med en tredjedel. Politiker ska heller inte få extraknäcka som konsulter.

Förenkla för företag

Macron har gått till val på att främja företagen, bland annat genom att sänka bolagsskatten från 33 till 25 procent.

Han ska också sänka fastighetsskatten för flertalet medborgare, och vill ”se över” förmögenhetsskatten, som gjort att rika medborgare har lämnat landet.

pil
Snabbfakta: Det här är Emmanuel Macron

Namn: Emmanuel MacronÅlder: 39 årParti: Den oberoende mittenvänsterrörelsen På Marsch (En Marche)Bakgrund: Har tidigare varit finansminister och ställföreträdande kabinettsekreterare med ansvar för ekonomi

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro