ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det här visste du inte var skotskt

Åsa Larsson · 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014
Yang Guang, en av pandorna på Edinburghs djurpark.

Yang Guang, en av pandorna på Edinburghs djurpark.


Du kopplar säkert samman Skottland med kilten, säckpipor och haggis – men pandor?

klar

Artikellänk är kopierad

I Storbritannien råder Tory-välde men Skottland är traditionellt ett starkt Labour-fäste. I senaste valet röstade bara 17 procent av det skottska elektoratet på Tories vilket har skapat uttrycket att det finns fler pandor i Skottland än Tory-politiker.

Här är några andra saker som du kanske inte visste var skotska:

Den skotska självständighetsförklaringen i Arbroath 1320 formaliserade tanken på jämlikhet för alla och den menar historiker har inspirerat den amerikanska självständighetsdeklarationen 1776. Båda skrevs för att motsätta sig brittiskt styre och USA:s "founding fathers", de så kallade grundlagsfädrena, tros ha haft det skotska dokumentet för ögonen. De var för övrigt hälften av skotsk härkomst.

Att skottarna haft inflytande i världen går inte att ta miste på när man ser till listor över vad de varit med om att framställa i form av vetenskap och industriella uppfinningar.

När vi svenskar hojtar om kullager och skiftnycklar så står skottarna för tv:n, telefonen, cykeln, penicillin och radar. Det klonade fåret Dolly är också skotsk och även Adam Smith, grundaren till modern nationalekonomi.

Listan över fynd, framsteg och uppfinningar är otroligt lång, något som skottarna inte håller hemligt för turister.

Om det inte vore för författarna bland skottarna så hade vi inte haft Sherlock Holmes, Dr Jekyll och Mr Hyde och Peter Pan.

I dag röstar Skottland om självständighet, läs mer här:

►Tre enkla steg – så fixar du Skottlandskänslan

►Britterna fortsätter att skämta överlägset

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro