ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Det innehåller GB-glassarna egentligen: Så onaturligt det kan bli”

Aron Andersson · 6 Maj 2015
Uppdaterad 6 Maj 2015

Foto: GB / Montage


Färgämnen, syntetisk arom och emulgeringsmedel. Här är tillsatserna som ersätter traditionella ingredienser i sommarens GB-glassar.

klar

Artikellänk är kopierad

Av de klassiska glassingredienserna socker, äggula och grädde är det bara socker som förekommer i de flesta pinn- och strutglassar i sommarens frysdiskar. I stället är glassarna fulla av tillsatser som skummjölk, glukossirap, mjölkfett, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel och en rad e-ämnen.

– De byter ut nästan alla ingredienser mot olika substitut som kanske inte är lika roliga att äta egentligen, säger Ivar Nilsson, redaktör på ideella föreningen Äkta vara. 

Deras genomgång av GB:s sommarglassar visar att merparten innehåller mellan fem och nio tillsatser. En av värstingarna är ”Calippo Shots Lemon & Cola”, bestående av små kuber i en burk.

– Den innehöll massa sötningsmedel och färgämnen. Den ska smaka citron och cola och det var i princip bara aromämnen i, mindre än 1 procent citronjuice. Det är så onaturligt det kan bli, säger Ivar Nilsson.

Enligt honom är det skillnad på naturliga aromer och icke-naturliga aromer. När det bara står ”arom” på innehållsförteckningen handlar det troligtvis om syntetisk arom som framställts på kemisk väg. 

Vad gäller de klassiska ingredienserna så innehöll bara två av glassarna i genomgången grädde. Det gäller ”Marabou Schweizernötpinne” och ”Ben & Jerry’s Cinnamon Buns”. Den sistnämnda innehåller även äggula, och är alltså den enda ”äkta” glassen. I övrigt är det främst tillsatser som gäller.

– Ett skäl är att det är billigare så klart. Det är enklare för fabriken att göra i stor skala. Vad gäller stabiliseringsmedel ska det också i viss mån hålla bättre och inte smälta lika lätt. Men det går att göra riktig glass och sälja den i stor skala också, säger Ivar Nilsson.

Enligt Livsmedelsverket finns det inga regler som säger vad glass ska innehålla, så egentligen är det fritt fram för GB att stoppa lite vad de vill i sina glassar.

– Det finns ingen föreskrift som reglerar vad som får kallas glass. Det handlar istället om vad som är vedertaget, det vill säga allmänt känt hos konsumenter, att glass är. Om en produkts sammansättning avviker från denna allmänna uppfattning blir det inte längre en korrekt beteckning, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket.

När Metro frågar GB om tillsatserna är förklaringen att det är massproduktionen och den storskaliga försäljningen som gör att tillsatser måste användas.

– Det är två olika saker att göra lite glass hemma eller att göra för den stora massan. Vi kan inte hålla fryskedjan helt obruten och så fort konsumenter tar glassen från butiken till hemmet så ansvarar de själva för det. Det är väldigt sällan den fraktas i minus 18 grader och då måste man ha lite annorlunda ingredienser än när man gör glass hemma, säger Dominika Hagborg, marknadschef på GB Glace.

– Pinnarna och strutarna måste också hålla sin form på ett helt annat sätt än dessertglass som ligger i en förpackning, det ställer högre krav.

Vad gäller de aromämnen som används säger Dominika Hagborg att hon inte vet exakt hur stor andel som är naturliga respektive syntetiska.

– Vi har naturliga aromer till allra största del, vad som står på förpackningen är jag inte expert på. Vi följer gängse lagstiftning och det kan handla om platsbrist.

GB Sandwich (6 E-nummer)

Vaniljglass med chokladkex (35%).

Ingredienser: SKUMMJÖLK, VETEMJÖL, socker, vegetabiliska oljor (kokos, palm), SKUMMJÖLKSPULVER eller koncentrat, glukos-fruktossirap, fettreducerat kakaopulver (1%), vasslepulver (MJÖLK), salt, stabiliseringsmedel (E410, E412, E407), emulgeringsmedel (E471), arom, bakpulver (E503, E500).

– Basen är ingen grädde, utan skummjölk, skummjölkspulver. Det är inte vad man förväntar sig av vanlig vaniljglass. Den innehåller ingen vanilj utan arom och glukos-fruktossirap i stället för socker, säger Ivar Nilsson.

88:an (5 E-nummer)

Vanilj- och ischokladglass och överdrag (14%) täckt med nötkrokant (10%).

Ingredienser: SKUMMJÖLK, socker, vegetabiliska oljor (kokos, raps, fullhärdad kokos), glukos-fruktossirap, vatten, HASSELNÖTTER (3,5%), SKUMMJÖLKSPULVER, vasslepulver (MJÖLK), fettreducerat kakaopulver, stabiliseringsmedel (E410, E412, E407), emulgeringsmedel (E471, E322), arom. Kan innehålla spår av andra nötter.

– Den här innehåller också stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel. Det senare är delvis för att ersätta äggula och det gör att vätskan emulgerar, det vill säga binds ihop. Stabiliseringsmedlet gör att den blir luftigare, så den smälter snabbare i munnen och tar större volym. De kan sälja mindre glass för mer pengar, säger Ivar Nilsson.

Piggelin (7 E-nummer)

Is med tuttifruttismak.

Ingredienser: Vatten, socker, glukos-fruktossirap, druvjuice framställd av koncentrat, syra (E330, E322), stabiliseringsmedel (E440, E414, E407), arom, färgämnen (E141, E100).

– Den innehåller då is med tuttifruttismak, de kallar den inte ens glass roligt nog. Tuttifrutti betyder alla frukter, och här är det druvjuice av koncentrat och sedan lite smarriga aromämnen. Man skulle kunna tänka sig att man gör en isglass på socker och så den eller de frukter man skulle vilja använda. Men här vet jag inte varför det är stabiliseringsmedel i en isglass. Det är lite konstigt tycker jag, säger Ivar Nilsson.

Nogger Classic (5 E-nummer)

Vaniljglass med nougatfyllning (20%) och nougatöverdrag (15%).

Ingredienser: SKUMMJÖLK, vegetabiliska oljor (kokos, raps, fullhärdad kokos), socker, glukos-fruktossirap, HASSELNÖTTER (4%), SKUMMJÖLKSPULVER, vasslepulver (MJÖLK), fettreducerat kakaopulver, johannesbrödkärnmjöl, emulgeringsmedel (E471, SOJALECITIN), stabiliseringsmedel (E410, E412, E407), arom. Kan innehålla spår av andra nötter.

– Samma sak här vad gäller vaniljglassen, de verkar ha använt samma recept till hela gänget. Det är skummjölkspulver, vasslepulver och vaniljarom. Den innehåller fem tillsatser också, säger Ivar Nilsson.

Calippo Shots Cola & Lemon (8 E-nummer)

Iskulor med cola- och citronsmak (innehåller socker, sötningsmedel och mjölkprotein).

Ingredienser: Vatten, fruktossirap, citronjuice framställd av koncentrat (0,9%), kokosolja, stabiliseringsmedel (pektin, karragenan), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), surhetsreglerande medel (citronsyra), färgämne (vegetabiliskt kol, kurkumin), arom, socker, salt, MJÖLKPROTEIN, sötningsmedel (aspartam, acesulfam-K).

– Den sticker ut och innehöll massa sötningsmedel och färgämnen. Den ska smaka citron och cola och det var i princip bara aromämnen i, mindre än 1 procent citronjuice. Den är verkligen så onaturlig man kan göra en glass, säger Ivar Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro